20.1.2020. 15:20
0
Skandal: Oskrnavili ploču s imenom Srebrenice i poslali poruke podrške ratnom zločincu
Ploče s imenom Srebrenice u ulici u glavnom gradu Francuske Parizu, koje su dobile naziv po mjestu u kojem je izvršen najstrašniji zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, oskrnavljene su ispisivanjem ćiriličnog “4S” te porukom podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Osim ploča s imenom Srebrenice, u blizini je, također, crvenom farbom ispisano više simbola “4S” te poruka “Free Ratko Mladić!''.

Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Père Lachaise.

Okolnosti pod kojima je izvršen ovaj vandalizam zasad nisu poznate, a pretpostavlja se da bi se uskoro trebale oglasiti i francuske vlasti.

Grad Pariz je dobio 2017. godine ulicu Srebrenica, kako se navodi u odluci o imenovanju, u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici koji je počinila Vojska Republike Srpske u maju 1995., kad je ubijeno 8.000 Bošnjaka”.

U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Ane Hidalgo (Anne) je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine, prenio je ranije DW.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.