29.1.2020. 8:13
0
Danas sjednica Skupštine KS: Bibija Kerla u bolnici, ima li 18 ruku za smjenu Vlade
Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo bit će razmatran danas na sjednici Skupštine ovog kantona. Kako je dogovoreno na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) te Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, sjednicom će predsjedati Danijela Kristić (NiP).

Bibija Kerla, zastupnica Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo, već nekoliko dana nalazi se u bolnici pa je neizvjesan njen dolazak na današnju sjednicu Skupštine. Kerla bi mogla biti presudni 18. glas nove skupštinske većine (SDA, SBB, DF, BOSS) za smjenu Vlade. Ali, čak se spominje da SDA I partneri imaju rezrevnu opciju, novu ruku. Uoči sjednice Skupštine objavljen je dokument koji je rezime rada Vlade u godini mandata. U tom dokumentu koji je dat zastupnicima navode se brojni započeti projekti, inicijative, zakonska rješenja, aktivnosti u borbi protiv korupcije i druge aktivnosti ministarstava. 

Iz Vlade KS podsjećaju da je donesena odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, te brojni drugi zakoni i uredbe.  O imenima, izuzev dva ili tri koja se spominju u medijima, niko još ne želi govoriti. Poznato je da će zajednički kandidat oko kojeg postoji saglasnost za mandatara biti Mario Nenadić, nekadašnji ministar pravde i uprave KS. U raspodjeli ministarstava SDA je dobila sedam pozicija i to finansije, komunalnu privredu i infrastrukturu, kulturu i sport, pravdu i upravu, prostorno uređenje, saobraćaj, te boračka pitanja. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA da će naredne sedmice biti poznata imena ministara, te da će se voditi računa o kvalitetu kandidata.

SDA je u određenom problemu jer se borba za ministarske pozicije vodi i između nekoliko struja unutar sarajevske SDA. SBB je dobio ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovanje i nauku, te rad i socijalnu politiku. U MUP se vraća Ismir Jusko koji posljednjih godina obavlja isključivo ministarske pozicije. Aktuelni je ministar za boračka pitanja KS. Iako je SBB-u pripalo Ministarstvo obrazovanja i već se licitira nekim imenima, moguće je da će doći do zamjene ministarstava između SDA i SBB-a. 

DF će zadržati Ministarstvo zdravstva i dati kandidata za ministra privrede. Još je nepoznato da li će Amela Sofić ostati na mjestu ministrice zdravstva. Iako iz SDA najavljuju kvalitetne kandidate očekuje se da će to biti već dobro poznata imena, pa čak i neki kandidati koji su ranije obavljali ministarske funkcije. Sve se glasnije može čuti da će ministar finansija ponovo biti Jasmin Halebić. 
Koliko će stranke voditi računa o nacionalnoj i rodnoj zastupljenosti ministara u Vladi KS pokazat će se već naredne sedmice kada bi se trebao znati konačni sastav Vlade KS.   



(Patria/Admir Oručević)

Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.