1.2.2020. 15:50
0
U BPK počela prijava djece za obavezni predškolski program
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde raspisalo je javni poziv roditeljma/starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja za 2020. godinu. Rok za prijave je 12. februar.

Stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje Amira Borovac napominje da se obavezni predškolski program realizuje  u skladu sa Zakonom o predškolskom obrazovanju u godini pred polazak u školu, kako bi se djeca adekvatno pripremila za novi period svog života.

- Pozivamo sve roditelje/staratelje da prijave svoju djecu za pohađanje obaveznog predškolskog programa pred polazak u školu i to djece koja su rođena u periodu od 1.09.2013. do 31.08. 2014.godine odnosno djece koja će do septembra ove godine imati navršenih 6 godina i krenuti u prvi razred – istakla je Borovac.

Uz prijavu djece za pohađanje programa roditelji/staratelji od naredne sedmice trebaju zakazati i ljekarski pregled djece u zdravstvenim ustanovama.

- Kompletne troškove za realizaciju obaveznog predškolskog programa snosi ministarstvo za obrazovanje od ljekarskih uvjerenja, ishrane za djecu, plaćanja odgajatelja i obezbjeđenja prostora. Podsjećamo da roditelji djecu trebaju prijaviti u najbližu predškolsku ustanovu što je u gradskom dijelu vrtić „Sunce“ gdje će se praviti centralni spisak, dok se u ostalim područjima prijava  djece vrši  u najbližoj osnovnoj školi – pojasnila je Borovac.  

Prema podacima matičnog ureda kojima trenutno raspolaže ministarstvo za obrazovanje, ove godine obavezni predškolski  program na podurčju BPK Goražde trebalo bi pohađati 255 djece.

Obavezni predškolski program na području BPK Goražde uspješno se realizuje već deset godina i ovaj kantona je po 100-procentnom obuhvatu djece među vodećim u Federaciji BiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.