3.2.2020. 18:28
0
Raste broj migranata u Tuzli
Sa ljepšim vremenskim prilikama stigla je nova grupa migranata u Tuzlu, na prostor pored autobuske stanice u Tuzli. Prema nezvaničnim informacija, stiglo ih je više od 50 i to iz Srbije.

- Tokom prošlog mjeseca mi smo opservirali oko 806 migranata. U prošloj sedmici nekih 200. Preko vikenda je, čini mi se, nekih 100 došlo u Tuzlu. Do sada je njihovo kretanje bilo unutar BiH, vjerovatno tražeći sebi što ugodnije mjesto za boravak. Ovo sada, preko vikenda, reklo bi se da ponovo kreće iz Srbije priliv migranata. Ovo su ljudi koji su bili u migracionim centrima u Srbiji - izjavio je sekretar Crvenog križa Tuzla Sead Hasić.

I tako već dvije godine na ovoj adresi. Dolaze i odlaze. Smjenjuju se ali je uvijek prisutan njihov veliki broj. Kada se rezimiraju prethodne dvije godine, u našu zemlju ušlo je oko 58 hiljada ilegalnih migranata. S prvim danima proljeća očekuje se novih šest do osam hiljada. Oni obično borave u šatorima. Uglavnom žele ići u Njemačku, Belgiju, Italiju. Do ovih odredišta zaglavljeni su ovdje, u nehumanim uslovima.

Volonter Senad Pirić ističe da nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore na sve potrebe tih ljudi.

- Ako se nastavi ovaj priliv, a po svoj prilici će se nastaviti, mislim da se ovdje vrlo brzo može dogoditi humanitarna kriza - kazao je.

Uzimajući u obzir ove uslove ali i povećan broj migranata kantonalna Vlada je reagovala. Ministru sigurnosti BiH je prije nekoliko dana upućen poziv za posjetu Tuzlanskome kantonu. Tom prilikom, tražit će se adekvatna rješenja, istakao je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Inače, prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH, u Srbiji trenutno boravi između sedam i osam hiljada migranata. Može se očekivati da će veliki broj njih krenuti prema BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.