10.2.2020. 19:47
0
Milomir Savčić negirao krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), negirao je krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

- Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv - kazao je Savčić, javlja BIRN BiH. 

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Nakon što je negirao krivicu, Savčiću će u narednom periodu početi suđenje.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.