11.2.2020. 12:54
0
Obilježena 29. godišnjica osnivanja Patriotske lige u Bihaću
Prijemom kod gradonačelnika, obilaskom spomen - obilježja, gradskih mezarja i groblja, te svečanom akademijom, nekadašnji osnivači i pripadnici obilježili su 29. godišnjicu osnivanja Patriotske lige u Bihaću.

"Ideja o formiranju Patriotske lige predstavljena je na Javnom skupu u sportskoj dvorani "Luke" 10. februara 1991. godine, na kojem je bilo oko pet hiljada građana. Tom skupu prisustvovao je i prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, tako da možemo reći da je zapravo on i osnivač Patriotske lige u Bosni i Hercegovini. Ideja je podrazumijevala okupljanje svih onih koji su bez obzira na vjersko ili nacionalno opredjeljenje, Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom domovinom", rekao  je predsjednik Udruženja Patriotska liga grada Bihaća Kasim Kozlica.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je kako je prvobitni cilj Patriotske lige početkom devedesetih godina  bio sprječavanje ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini, no da je silom prilika - vremenom promijenjen u pripremanje odbrane države.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, datum osnivanja Patriotske lige svrstao je među one od posebnog značaja za historiju grada i države.

"Svi moramo biti zahvalni ovim ljudima, jer su oni na neki način prvi vidjeli šta se sprema i krenuli u organizaciju odbrane grada. Posebno je pohvalno što čuvaju od zaborava herojstvo svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su časno branili Bosnu i Hercegovinu", riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića.

Svečana akademija povodom 29. godišnjice osnivanja Patriotske lige održana je u Muzeju "Prvog zasjedanja AVNOJ-a" u Bihaću.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.