13.2.2020. 10:29
0
U Sarajevu, Goraždu i Jajcu zrak jutros umjereno zagađen
Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica jutros su u Tuzli, Lukavcu, Živinicama, a nešto niže u Zenici, Ilijašu i Visokom. Zrak u Sarajevu, Goraždu i Jajcu jutros je umjereno zagađen.

Tokom dana koncentracije zagađujućih materija u zraku će opadati da bi postepeno porasle tokom večernjih sati. Nivo zagađenja zraka bi trebao ostati sličan jučerašnjem.

Tokom sutrašnjeg dana prognozirana opšta meteorološka slika ide u prilog kvalitetu zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U Sarajevu, Goraždu, Jajcu, Lukavcu zrak je u srijedu bio zadovoljavajućeg kvaliteta. U dolini Bosne nešto lošiji - umjereno zagađen - a koncentracije lebdećih čestica PM10 su prekoračile granične vrijednosti u Zenici, Visokom, a prema dostupnim podacima bile su relativno visoke i u Ilijašu, što je posljedica visokih koncentrtacija tokom večernjih sati.

U Tuzlanskom kantonu koncentracije lebdećih čestica su bile relativno visoke u dijelovima Tuzle i Živinicama.

Koncentracije sumpor dioksida prekoračile su graničnu vrijednost na jednom mjernom mjestu u Zenici, dok su na ostalim ostale u okviru graničnih vrijednosti.

Sve navedene povišene koncentracije zagađujućih materija su višestruko niže od onih kakve su mjerene veći dio januara.

Koncentracije sumpor vodika (H2S) u Visokom su prekoračile graničnu vrijednost s tim da je granična vrijednost za ovaj polutant postavljena relativno nisko zbog niskog praga čulne osjetljivosti dok su koncentracije ovog polutanta koje mogu imati nepovoljne efekte na zdravlje višestruko veće od izmjerenih.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.