13.2.2020. 12:00
0
Izetbegović: Ne vjerujem da će Čović pratiti Dodikov avanturizam
Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović nakon današnje sjednice Kolegija Doma naroda PS BiH kazao je novinarima da Evropska unija snosi odgovornost za ponašanje predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te da su trebali biti odlučniji.

Nakon što je Dodik najavio da će politički predstavnici iz RS-a iz reda srpskog naroda obustaviti bilo kakvo učestvovanje u donošenju odluka dok se iz sastava Ustavnog suda BiH ne ukinu strane sudije, Izetbegović je kazao da kako će politički predstavnici iz RS-a u institucijama BiH biti sudržani i na taj način vršiti pritisak. Ne smatra da će Čović pratiti Dodika u talvim namjerama. 

"Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište. Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi", kazao je Izetbegović. 

Predsjednik SDA kazao je kako RS pokušava ostvariti dominaciju entiteta nad državom, ali da se to neće dopustiti.  

"Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni", rekao je Izetbegović. 

Dodik danas ima zakazan sastanak sa Čovićem, ali Izetbegović smatra da predsjednik SNSD-a neće dobiti podršku. 

"Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih", kazao je Izetbegović. 

Dodao je da se nada reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH zbog direktnih udara na odluke Ustavnog suda BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.