13.2.2020. 17:45
0
Dodik upoznao šeficu Misije OSCE-a u BiH o najavljenim blokadama srpskih političara
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na sastanku upoznao šeficu Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o odluci najviših zvaničnika Republike Srpske da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

On je pojasnio da je taj zaključak donesen u srijedu na sastanku najviših zvaničnika RS, te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH. 

Dodik je naglasio da "Ustavni sud BiH pokušava na silu da centralizira BiH". On je također naglasio da je njegova "obaveza da zaštiti interese naroda koga predstavlja i koji ga je birao i upitao kako je moguće da 25 godina poslije Dejtonskog sporazuma strane sudije i dalje sjede u Ustavnom sudu BiH i donose neustavne odluke".

- To je klasični protektorat i pokušaj ovog suda da na silu centralizira BiH. Ustavni sud BiH se stavio u funkciju modeliranja političkog sistema i mi smo primorani da reagiramo na ovakav vid kršenja vladavine prava - rekao je Dodik.

Dodik i šefica Misije OSCE-a saglasili su se da dijalogom treba rješavati bilo kakve oblike pokušaja diskriminacije na svim nivoima, pa tako i u obrazovanju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima OSCE-a i saradnji s Predsjedništvom BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.