14.2.2020. 14:37
1
"Sve brutalne ucjene Dodik može okačiti mačku o rep. Očekujem vrlo jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a"
Denis Bećirović, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda danas je predložio izmjenu Ustava, te je predložio umjesto tri, da ustavni sud BiH ima šest stranih sudija. Prijedlog je odbijen, a obrazložio ga je tako da je njegova reakcija legitimna i dogovor na ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

„Sve brutalne ucjene Dodik može okačiti mačku o rep. Sasvim je legitimno da, ako imate člana Predsjedništva BiH koji ruši Dejtonski mirovni sporazum i ne poštuje obavezujuće odluke Ustavnog suda da na odgovarajući način, u skladu s poslovnikom ponudite neke prijedloge.

Ja sam jutros u proceduru uputio prijedlog da dođemo do amandmana na Ustav BiH kojim  ćemo omogućiti da predsjednik Evropskog suda za ljudska prava umjesto tri člana Ustavnog suda ubuduće predlaže šest članova Ustavnog suda kako bi se ukupan sistem BiH što brže i kvalitetnije usklađivao s evropskim pravnim naslijeđem“, kazao je Bećirović.

Odgovarajući na konstataciju da druga strana to ne želi i da to ne vodi dijalogu Bećirović kaže:

„U BiH imamo dvije političke grupacije. Jedna je ona koja budućnost vidi u euroatlanskim integracijama i druge su one koje nas vuku u rusko-azijske integracije. Mi treba da se okrenemo isključivo rema članstvu u NATO savez i prema EU. Ako neko želi da nešto protjera, mimo mimo Ustava i Dejtona i to brutalnim pritiskom, ono što je zacrtano u Ustavu BIH, sasvim je legitimno da na pristojan način i vi predložite dopunu Ustavnog suda sa puno jačim argumentima kako bi se zaista što prije kretali ka punopravnom članstvu u EU. Dijalog se može voditi isključivo u organima države BiH ovdje u Parlamentu BiH“, jasan je Bećirović.

Govoreći o tome ko bi trebao reagirati u ovakvim slučajevima nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH Bećirović je pozvao i Tužilaštvo na djelovanje.

„Očekujem vrlo jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a. OHR je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kad se sklapao Dejtonski mirovni sporazum nije slučajno uvedena institucija OHR. On mora reagirati i kako se ponaša Dodik vjerovatno će do toga i doći“, dodao je Bećirović.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.