17.2.2020. 16:02
0
Šta je Šarović rekao nakon Dodikovog skandaloznog govora: Nije pametno da danas pričamo o referendumu, za te stvari vjerovatno ima vremena
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o Ustavnog suda BiH, počela je danas u Banjoj Luci.

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS. 

Na konsultativnom sastanku, lideri stranaka iz RS su usaglasili osam mogućih zaključaka, kojim, između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

"Goodbye BiH, welcome RSexit!", počeo je danas svoj govor na sjednici NSRS-a Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

"Pokušavaju nas napraviti manje vrijednim i blesavim, a tako se ponaša Zapad prema nama. RS i Srbi nemaju šanse u BiH. Nas mrze Bošnjaci i političko Sarajevo. Mi, kao takvi, nemamo šansi u ovakvoj BiH", rekao je danas Dodik na sjednici NSRS-a.

"Samo je NSRS ta koja može da govori u ime ovog naroda. Vrijeđaju nam inteligenciju kada donose odluke o imovini. Ova imovina ne pripada BiH", rekao je Dodik.

"Vaše uvjerenje da će vam stranci spasiti državu je naivno. Politički Bošnjaci, predvođeni SDA-om, će pokušati da se konačno obračunaju sa Srbima i RS-om", rekao je Dodik.

Nakon Dodikovog govora, poslanicima u NSRS-u se obratio i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović. On je poručio sljedeće:

"Možda smo na pragu najveće političke krize u historiji Bosne i Hercegovine. Moj stav je bio da se trebamo okupiti i probati naći zajednički jezik, da pokažemo zajedništvo oko ovako krupnih pitanja. Istovremeno sam smatrao da danas moramo pričati samo o dva pitanja, koji je to naš odgovor Ustavnom sudu BiH i šta ćemo sa njim. Nije pametno da danas pričamo o referendumima, secesiji ili nekim drugim pitanjima. Za te stvari vjerovatno ima vremena, ali ovo su najvažnija pitanja", rekao je Šarović.

"Kod mene nema straha ili nedostatka hrabrosti, ali prije svega, ima briga. To može da donese briga svima nama, ali ne i samo nama nego cijeloj BiH, ali i mnogo šire. Mi iz SDS-a ćemo stati iza zaključaka koje je dala predsjednica RS-a. Imam nešto drugačiji stav o ključnih zaključcima i to morate znati. Neke stvari se moraju riješiti pametnije, a mislim da je bilo i boljeg puta. Za neke dijelove ovog zaključka smatram da možda nije najbolji put. Ovo pitanje teško da će se riješiti bez internacionalizacije ili diplomatije. Uvjeravam vas da je to tako", rekao je predsjednik SDS-a.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.