18.2.2020. 13:07
0
Dok 100.000 migranta čeka, SNSD i HDZ protiv jačanja državne granice
FOTO: Patria
Na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH danas je odbijena inicijativa poslanika Predraga Kojovića (Naša stranka) „kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da izradi analizu propusnosti državne granice BiH i opremljenosti Granične policije BiH za bolju kontrolu državne granice“.

Ovakva odluka stigla je u vrlo krtiičnom momentu za BiH, u vrijeme kada ministar sigurnosti BiH Fahruidn Radončić upozorava da u Grčkoj 100.000 migranata čeka proljeće kako bi krenuli ka EU, ali rutom preko Bosne i Hercegovine.

Glasovima SNSD-a i HDZ-a oborena je ova inicijativa. Dragan Mektić (SDS) koji je također član ove Komisije glasao je ZA inicijativu, svjestan opasnosti kakva prijeti. On je i ranije najavio da će odlučivati u Parlamentu BiH i da neće poštovati zahtjev Milorada Dodika.

Za su bili i Asim Sarjalić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Šemsudin Mehmedović (SDA), Amir Fazlić (SDA) i Zukan Helez (SDP), a protiv Borjana Krišto (HDZ), Dušanka Majkić (SNSD), Sanja Vulić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Bašiša Čolak (HDZ) i Marina Pendeš (HDZ).
Zoran Galić, direktor Granične policije blizak HDZ-u mjesecima upozorava kako ta policijska agencija ne može sama odgovoriti sve većem pritisku migranata. 

Nejasno je kako je onda upravo HDZ oborio ovakvu inicijativu koja bi u konačnici pomogla Graičnoj policiji BiH.

Inače, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH zatražila je od Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja da Zajedničkoj komisiji dostave izvještaje o radu za 2019. godinu.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.