19.2.2020. 10:05
0
Poslanici iz RS predlažu zakon o prestanku mandata stranih sudija
Za sudije Ustavnog suda BiH može biti biran samo državljanin BiH s pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog renomea, piše u Prijedlogu zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će u Parlament BiH uputiti parlamentarci iz RS.

Kako prenosi Avaz, u ovom prijedlogu zakona navedeno je da trojici sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje mandat okončanjem procedure izbora troje domaćih sudija.

- Sudije koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti do okončanja procedure izbora domaćih sudija - navedeno je u ovom zakonskom rješenju.

Prijedlogom zakona je predviđeno da će izbor domaćih sudija, koje će zamijeniti strane, biti obavljen tako što jednog bira Narodna skupština Republike Srpske, a dvoje sudija Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Euroblic.

U obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da su ustavni osnov za njegovo usvajanje odredbe Ustava BiH u kojima je navedeno da bi troje sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon više od pet godina, trebalo birati na drugačiji način.

- Parlamentarna skupština BiH ni nakon 15 godina nije usvojila zakon kojim će na drugačiji način biti propisan izbor troje sudija od proteka tog roka, pa je stoga bilo potrebno donijeti ovaj zakon. Procesna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH je utvrđena u Ustavu BiH - navedeno je u obrazloženju. 

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona, predlagači smatraju da je neuobičajeno u komparativnoj ustavnosti da najviši sud jedne zemlje ima sudije koji su strani državljani i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

- Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud BiH bi trebao predstavljati instituciju u kojoj je državni suverenitet BiH najviše došao do izražaja. S ciljem dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, kao i savjesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od razloga ima za cilj da se u Ustavnom sudu BiH strane sudije zamijene domaćim kako bi jačale domaće institucije, a što je obaveza BiH u procesu evropskih integracija - piše u obrazloženju.

Za provođenje ovog zakona, navedeno je u obrazloženju, u budžetu institucija BiH nije potrebno osigurati dodatni novac jer se i sada u budžetu Ustavnog suda BiH izdvajaju sredstva za plaće i naknade međunarodnih sudija.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać smatra da bi se ovaj prijedlog zakona mogao naći u proceduri već za nekoliko dana, navodeći da su s predstavnicima HDZ-a BiH ranije usaglašeni principi ovog zakona.

- Ovaj zakon ne treba miješati s potrebom donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH jer on definira samo odlazak stranih sudija i imenovanje domaćih sudija umjesto njih - istakla je Bursać. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.