19.2.2020. 16:14
2
Dodik ponovo izaziva: Uhapsite me ako možete, ili ćemo se dogovoriti ili neće biti Bosne!
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kazao je da je preglasan na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, te da će za dvije tačke biti pokrenut vitalni nacionalni interes. Istakao je da nije ništa blokirao čim je došao na sjednicu.

„Planiram ukoliko se sutra tehnički organizujemo ili najkasnije prekosutra da Klub SNSD-a sa drugim srpskim partnerima i HDZ BiH sa svojim zajedno predamo prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu. Taj prijedlog je usaglašen i ova kriza nedonošenja odluka može da bude završena samo ukoliko Ustavni sud poništi volju odluku i ukoliko se strane sudije izbace iz Ustavnog suda inače neće biti moguće donijeti nijednu odluku u državnim organima Vijeću ministara, PS BiH.“  

U četvrtak će u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak nosilaca dužnosti u institucijama BiH da ih upoznamo sa odlukama NSRS.  

„Nećemo dati RS pod bilo koju cijenu. Nećemo prihvatiti da neko odbije rješavanje tog pitanja. NSRS je donijela odluku da za 60 dana ponovo razmatra situaciju. Supstituciju strananca vrši Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Predstavnički dom. Mi ne želimo i nismo rekli da entiteti biraju svih devet sudija, već Predsjedništvo BiH i konačno PS BiH daje potvrdu. To je nivo BiH. Oni koji nemaju drugi prijedlog osim da stranci ostanu da sačuvaju BiH grdno se varaju. Bit ćemo na svakoj sjednici i mi ćemo koristiti naše ustavno pravo, svi naši zatupnici i delegati bit će na sjednicama i u Savjetu ministara ali neće donositi nijednu odluku. Neće donijeti ni odluku o privremenom finansiranju, ako hoće haos dobit će ga“, kazao je Dodik. 

On je kazao da Ustavnim sudom upravlja OHR. 

„Ja pozivam na izvorni Dejton i ustavni poredak. Pozivam na dijalog, da se naš prijedlog uvrsti na sjednicu PD PS BiH. Uhapsite me ako možete, evo došao sam u Sarajevo. Moje je pravo da glasam za ili protiv. Ne može se tvrditi slavodobitno eto Srbi hoće nešto da uzmu sa Dejtonskog stola. Ili ćemo se dogovoriti da bude Bosne, ili se nećemo dogovoriti pa neće biti Bosne“, kazao je Dodik.  

On je kazao da je pripremio pismo predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u kojem navodi kako je obmanut u vezi imenovanja sudije Ustavnog suda BiH. 

(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.