20.2.2020. 14:02
0
"Nećemo podržati bilo koga, pa taman to bila i Amerika. On je rekao da oni imaju neke svoje crvene linije"
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na sastanku srpskih političkih aktera u Istočnom Sarajevu, izašao je pred medije sa izvjavom kako će proizvodnja kriza nestati kada nestane Bosne i Hercegovine.

Dodik je izjavio kako su na sastanku prezentovane politike i stupanj učešća političkih aktera iz Republike Srpske u odlučivanju doma Parlamentarne skupštine, Vijeća mnistara i Predsjedništva BiH. Najavio je kako odluke neće biti donešene.

"Sve ostaje u redovnoj aktivnosti, radno-pravna, komunikacijska i svaka druga aktivnost nije zaustavljena i zato je bilo potrebno ljudim objasniti o čemu se ovdje radi. Jedan broj se nije pokazo koherentnim za interese RS", kazao je Dodik.

Kazao je kako će institucije nastaviti raditi.

"Svi poslanici će dolaziti na posao i ja ću dolaziti, ali neće biti donošene odluke", rekao je Dodik. Uz to je dodao da SNSD namjerava dovršiti proceduru vezanu za izdavanje zakona o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Vjerujem da će sutra biti spreman zajednički prijedlog hrvatske i srpske strane da se to preda u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da rješenja koja smo tamo predložili mogu biti korisna i prihvatljiva za Bošnjake", istakao je Dodik.

Kako navodi Dodik, konstitutivni narodi bi imali svoje predstavnike u Ustavnom sudu BiH i potvrđivao bi ih Dom naroda.

Također je naveo da bi konstitutivni narodi imali svoje predstavnike u Ustavnom sudu BiH , koje bi potvrđivao Dom naroda.

"Vodili smo računa da prijedlog uvažava interese Bošnjaka. Ukoliko se odmaknu od linije odbijanja, vidjeće da afirmiše zajednički nivo", kazao je Dodik.

Dodao je kako Bošnjaci odbijaju razgovarati o međuentitetskoj liniji razdvajanja vezanoj za Aneks II.

"Samo tri posto je linije markirano. Mi nećemo odustati da se provede Dejtonski sporazum. Bošnjaci samo govori da oni provode Dejtonski sporazam. Bez obzira na razliku, pozivam ih da sarađuju", rekao je Dodik.

"Mi ćemo svugdje ići da prezentujemo svoj stav. Bošnjacima bi odgovaralo da samo oni odu i da prezentujus voju stranu priče", istakao je Dodik.

Na pitanje kada će prestati proizvodnja kriza u BiH, odgovorio je slijedeće:

"Oduzmete nam zemlju i pitate kad će prestati proizvodnja kriza u BiH. Prestat će kad nestane BiH."

U nastavku pogledajte šta je Dodik rekao nakon jučerašnjeg sastanka sa ambasadorom SAD-a u BiH, Ericom Nelsonom.

(Video: RTRS)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.