20.2.2020. 20:59
0
Federacija BiH i dalje bez parlamentarne komisije za reviziju
Centri civilnih inicijativa upozoravaju da se blokada nadzorne uloge Parlamenta Federacije BiH nad potrošnjom javnih sredstava i zakonitošću i efikasnošću rada institucija pod nadležnošću Federalnog ureda za reviziju nastavlja.

Iako je prošle sedmice, 13. februara 2020., na petoj sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, izabrano sedam članova Zajedničke parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, od 14 koliko ih ona broji, na jučerašnjoj (19.02.2020.), cjelodnevnoj, 11. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nije izabrano i preostalih sedam, iako je, u raspravi o dnevnom redu, aktuelna situacija, u ovom kontekstu, nazvana sramotom, saopćio je CCI.

"Umjesto kompletiranja Komisije, rukovodstvo Predstavničkog doma se bavilo neubjedljivim izgovorima, ponovnim odgađanjima, komplikovanjima potpuno jednostavne situacije i prebacivanjem odgovornosti na Dom naroda. Dvije godine su prošle od posljednje sjednice zajedničke parlamentarne komisije za reviziju. Ni komisija, a time ni Parlament, odnosno nijedan njegov dom, nisu razmatrali ni revizorske izvještaje za 2017., ni za 2018. godinu, a Ured za reviziju uveliko radi na revizorskim izvještajima za 2019. godinu. Svojim neradom Parlament, tako, obesmišljava rad Ureda za reviziju. I pogoduje širenju prostora za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu", smatraju u CCI. 

Centri civilnih inicijativa insistiraju na prestanku daljnjeg odugovlačenja ovog procesa, na tome da se parlamentarna komisija za reviziju, koja ima izuzetno značajnu društvenu funkciju, konačno formira i počne da radi. I bar djelimično sanira posljedice dvogodišnjeg vakuuma u svom i radu Parlameta na ovim temama.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.