25.2.2020. 9:45
0
Zvizdić: Sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu
Bosna i Hercegovina je u poslijeratnom periodu prošla kroz mnoge krize, ali BiH je jedna vitalna država i sasvim sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu, poručio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Međutim, upozorio je, sigurno je da je riječ o ozbiljnoj krizi, "jer govorimo o udaru na ustavni poredak BiH i to na principu blokada, ucjena, pokušaja apsolutne dominacije ili pokušaja da neko van ustavnih normi bude ključni arbitar i vrhovni tumač i Ustava i svih zakonskih procedura u BiH".

Dakle, naglasio je, ovdje je riječ o zaštiti Ustava i ustavnosti, a blokade i ucjene koje graniče čak sa prijetnjama sasvim sigurno nisu put koji vodi ka rješenju.

- Jedini put koji vodi prema rješenju u BiH, kao jednoj višenacionalnoj zajednici, put je dijaloga a on mora isključivo i samo bio baziran na načelima vladavine zakona - kaže Zvizdić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već najavio za sutra upućivanje u parlamentarnu proceduru zahtjeva o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, a Zvizdić navodi da svi oni koji se bave politikom u BiH neće naći nijedan primjer u zadnjih dvadeset pet godina da se na ovakav brutalan načiri, putem ucjena, blokada i prijetnji, došlo do nekog rješenja.

- Samim tim, ni ovaj proces neće dovesti do bilo kakvog pozitivnog efekta. Ustavni sud je ustavna kategorija, nadležnosti Ustavnog suda nisu propisane nikakvim zakonom, nego Ustavom BiH i jedan od članova kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće. O njima se ne raspravlja, one se jednostavno provode. Zaključci NSRS-a, među kojima je i jedan da ne treba provoditi odluke Ustavnog suda BiH, jedna je vrsta ustavnog udara na ustavnopravni sistem BiH. Mi ustvari i nemamo zakon o Ustavnom sudu BiH, imamo pravila, poslovnik o načinu djelovanja, ali ovaj pristup u kojem se pokušava oktroisati jednostrano ili jednopartijsko ili jednoetničko o tako važnom pitanju kao što je Ustav BiH, sasvim sigurno neće dovesti do pozitivnog efekta. Nigdje ne piše da BiH mora, ne postoji taj imperativ da moraju biti zamijenjene strane sudije Ustavnog suda BiH, kao što je bila imperativna norma da se poslije šest godina moraju promijeniti stranci koji su bili članovi UO Centralne banke. Bez stručnosti i nepristrasnosti stranih sudija mi bismo od Ustavnog suda napravili etnički sud, a to nije cilj demokratske države - rekao je, između ostalog, Zvizdić u intervjuu za "Oslobođenje".


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.