26.2.2020. 16:39
2
Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Komšićem i Radončićem poručio Dodiku: Odgovorit ćemo snažno, svim sredstvima!
FOTO: Dnevni Avaz
U zgradi Predsjedništva BiH održan je zvanični sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, prenosi danas Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Na ovom sastanku se razgovaralo o namjerama Milorada Dodika, te sve češćih i glasnijim najavama iz manjeg bh. entiteta o secesiji istog.

Nakon sastanka, Izetbegović je rekao da neće pristati ni na kakve ultimatume.

- Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu ove zemlje mi ćemo odgovoriti snažno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće odvojiti od BiH niti jedan pedalj. I bilo koja aktivnost u tom pogledu može samo narušiti mir postignut u Dejtonu. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a naročito OHR, da je krajnje vrijeme da kriza, koju je prouzrokovao Milorad Dodik, ne bi išla u eskalaciju s nesagledivim posljedicama - rekao je Bakir Izetbegović.

- Stoga, ove blage reakcije Aleksandra Vučića kada u njegovom prisustvu Dodik prijeti BiH, očekujemo da se uskrati destruktivnoj politici, koja nije samo prijetnja miru u BiH nego i regiji. Ove tri stranke neće pristati na ultimatume, ucjene, pokušaje da se volja jednog entiteta ili politike nametne cijeloj državi. Svim demokratskim instrumentima ćemo se suprotstaviti nasrtajima državnih institucija. Nećemo podržati izmjenu strukture Ustavnog suda BiH. Međunarodne sudije su dio Ustavnog suda, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma o eventualnim izmjenama strukture Suda, možemo razgovarati kada BiH snažno napreduje. Pozivamo sve partije da se suprotstave nasrtajima na državu. Imali smo šansu da preuzmemo 160 miliona eura grantova, gdje je više od 50 posto bio namijenjeno za projekte u RS, to je jedan od prvih gubitaka. S Radončićem i Komšićem sam razmijenio informacije da biznismeni odustaju od investicija. Ovaj put nam ne treba – zaključio je Izetbegović nakon sastanka, prenosi Avaz.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.