26.2.2020. 16:50
0
U većem dijelu Sarajeva i Federacije zrak umjereno zagađen
Mjerne stanice Eko akcije Otoka, Vijećnica i Bjelave pokazuju da je u ovim dijelovima Sarajeva zrak umjereno zagađen.

Mjerna stanica Eko akcije kod zgrade Ambasade SAD jedina je danas izmjerila dobar kvalitet zraka. 

Eko akcija navodi da u situaciji umjereno zagađenog zraka neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.
 
Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.
 
Stranica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj se također prikazuju rezultati mjerenja kvaliteta zraka u KS ne radi već šesti dan. 
 
“Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještava građane Kantona Sarajevo da, zbog kvara na serveru, nije u funkciji prikaz koncentracija zagađujućih materija u zrak na web stranici monitoringa kvaliteta zraka http:/kvalitetzraka.ba.”, naveli su iz Ministarstva u saopćenju od 21. ovog mjeseca. 
 
Takođe, iz Ministarstva napominju da stanice funkcionišu neprekidno, te da se vrijednosti kontinuirano prikupljaju u bazu podataka. 
 
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo svakodnevno dostavlja rezultate mjerenja zbog praćenja stanja i eventualnog poduzimanja mjera. Intenzivirane su aktivnosti servisera na otklanjanju kvara i obezbjeđenje normalnog funkcionisanja stranica.
 
S obzirom da su kantonalne stanice uvezane i u federalnu mrežu, sve izmjerene vrijednosti polutanata se mogu pratiti na web stranici FHMZ.
 
Podaci Eko akcije pokazuju da je zrak 23, 24. i 25. februara u Sarajevu bio nezdrav. 

Što se tiče ostalih dijelova Federacije, zrak je danas umjereno zagađen u Ilijašu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Jajcu, Kaknju, Živinicama i Doboj Istoku. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.