4.3.2020. 13:51
0
Radončić najavio da bi BiH mogla izvesti vojsku na svoje granice ukoliko migranti krenu prema našoj zemlji
Veliki talas migranata prijeti Bosni i Hercegovine, a najave su da bi ovdje, u narednom periodu, mogao da stigne veliki broj migranata koji su iz Turske krenuli prema EU.

Piše: Haris Ahbabović

Aktuelni ministar sigurnosti BiH i šef SBB-a, Fahrudin Radončić, danas se obratio medijima po ovom pitanju.

"Jedino ukoliko zemlje EU ponude jedinstven odgovor, a čini mi se i vidim da hoće, mogu zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna, dosad neviđena borba živim ljudskim tijelima, da se vrši preseljavanje naroda s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva, odnosno konkretno u Siriji. Prema tome, Bosna i Hercegovina sama nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata, znate i sami da se jako teško nosimo s cifrom od nekoliko hiljada koji su stalno tu i mi očekujemo da će zemlje EU biti veoma solidarne, veoma odgovorne, veoma čvrste u svom odgovoru i da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona, to su BiH, Crna Gora i Srbija, smatra dijelom koji ne smatraju Evropskom unijom, odgovor mora biti sveevropski, snažan, i ja očekujem da će se to tako i dogoditi", rekao je danas Radončić.

On je najavio i mogućnost raspoređivanja vojske na granicu BiH, s obzirom da su to najavile zemlje u regionu.

"Mislim da mi imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske, ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo u logistici kada su u pitanju šatori, cisterne s vodom, poljski WC-i i da bi se napravila određena naselja, ali je ključ da zaista ja očekujem da bi u takvom veoma lošem scenariju po BiH Predsjedništvo BiH imalo jedinstvo da treba izvesti Oružane snage BiH", rekao je Radončić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.