9.3.2020. 21:47
0
Ministar zdravstva ZDK: Zaražena žena ima blaže simptome, očekivali smo da će virus stići u Zenicu
Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavorusa i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, potvrdio je da je danas otkriven prvi slučaj koronavirusa i u tom kantonu, ali je poručio da nema razloga za paniku, te da su očekivali da će virus stići u Zenicu.

"Upravo smo dobili potvrdu da je nalaz pozitivan. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan. Sutra će biti smještena na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili izolatorij u Stacionaru", kazao je Jupić.

On napominje kako je, s obzirom na širenje virusa u okruženju, bilo za očekivati da će stići i do Zenice, ali i da su pokazali da se ozbiljno bave borbom protiv koronavirusa.

"Da je nismo testirali i uzorak poslali u Sarajevo, ne bi ni bila evidentirana. Uglavnom, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici", ističe Jupić, koji za sutra najavljuje novu sjednicu Kriznog štaba ZDK.

Iz Kriznog štaba su kazali da je zdravstveni sistem u ZDK je cijelo vrijeme u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima, pa i u ovom. Nakon potvrde infekcije virusom Covid-19, pacijentica će biti smještena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a poduzimat će se i ostale protivepidemijske mjere kako bi se spriječilo eventualno dalje širenje bolesti.

Dodali su da je od iznimne važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

U napomeni javnosti su kazali kako je potrebno: često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto), držati distancu od najmanje jedan metar između vas i izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama te pridržavati se respiratorne higijene.

Krizni štab ZDK sutra će ujutro održati sastanak nakon kojeg će biti poznato više informacija.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.