11.3.2020. 13:27
0
Rusmir Mesihović: Koronavirus je javna prijetnja, ali nema razloga za paniku
FOTO: Dnevni Avaz
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović danas je na sjednici Skupštine KS kazao da je koronavirus javna zdravstvena prijetnja, za sada nije pandemija, ali će doći do tog stadija.

- Ne treba stvarati paniku, jer naš zdravstveni sistem funkcionira na nivou Federacije BiH i kantona, a Vlada KS je predvidjela neophodna sredstva za zdravstvene ustanove - kazao je Mesihović.

Po njegovim riječima, zdravstveni sistem ne prepoznaje laboratorij, već karanten, stoga će, ukoliko bude potrebe, veliki karanten za FBiH biti u nekom vojnom prostoru, kasarni.

Naveo je da Vlada FBiH nije donijela odluku o prekidu nastave u školama, te da KS još uvijek nema potrebu za donošenjem takve odluke.

Predsjednica Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva Aida Pilav je zastupnike Skupštine KS izvijestila da u svijetu ostoji više od 100.000 slučaja zaraženih koronavirusom.

Među državama koje su na spisku sa potvrđenim slučajevima je i BiH, u entitetu RS ih je četiri a u FBiH tri.

- BiH ulazi u grupu država sa malim brojem potvrđenih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj osoba koje su pod strogim zdravstvenim nadzorom je 98, a za 26 pacijenata je već završen nadzor. Nema samoinicijativnog testiranja - kazala je ona.

Potvrdila je da su timovi spremni za tretiranje pacijenata, te da je i zaštitna oprema za ljekare dostatna, jer, kako je pojasnila, to je nešto što je svaka zdravstvena ustanova imala i prije.

Kontinuirano se prate i preporuke svjetskog i evropskog zdravstvenog centra, da te preporuke svi moraju poštovati i u skladu s tim donositi odluke.

- Svi pravni subjekti odgovorni su za provođenje Zakona zdravstvene zaštite stanovništva, a trenutno je neophodna i pojačana mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. U KS nema širenja korona virusa, osim tri slučaja, ali moramo imati spreman scenario - zaključila je Pilav.

Zastupnici Skupštine KS izrazili su i zabrinutost zbog migranata kojih je sve više kako u BiH, tako i u Kantonu Sarajevo, ali je ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao da svi koji poštuju Ustav i Zakon neće imati problema, ukoliko ne, onda će policija poduzimati mjere u skladu sa zakonom.

Migrantski kampovi su pod ingerencijom Ministarstva sigurnosti BiH, ali također i Krizni štab KS će pomoći ukoliko to bude zatraženo.

Pojedini zastupnici tražli da se obustavi nastava u šolama, ali je ministar Mesihović kazao da će odluka biti donesena na osnovu preporuke Kriznog štaba.

Mjere prevencije zaštite od koronavirusa poduzete su i u vozilima javnog gradskog prevoza, vozila se čiste i dezinfikuju svaki dan, ali i uposlenici poduzimaju mjere samozaštite.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.