18.3.2020. 14:48
0
Radončić: Niko se ne može osjećati komotno, očekujemo krizu za 15 dana
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini kojim predsjedava da će biti organiziran sastanak sa domaćim farmaceutskim kompanijama, sa ljudima s kojima možemo podići proizvodnju zaštitnih maski, bit će potrebno izmijeniti neke zakone, da pooštrimo ulaz i izlaz iz BiH.

"Imamo problema sa neprijateljem koji je nevidljv ali je smrtonosan. Nema mjesta ni za koga da se osjeća komotnim i da misli da ga se to ne tiče. Nama je od 9. do 16. marta ušlo 81.142 lica i istovremeno izašlo 79.886 lica. Otkako smo uveli mjere ulaz je dramatično smanjen na 1.600 lica. Mjere kriznih štabova entiteta i kantona moraju se pojačavati", kazao je Radončić.

On je kazao da će uputiti prijedlog da se obustavi putnički željeznički saobraćaj, a da ostane samo za robu.

On je kazao da podržava akciju Tužilaštva HNK o tome kako je koronavirus ušao u mostarsku bolnicu, kao i procesuiranje graničnog policajca koji je pustio tri osobe iz Hrvatske u BiH iako to nije smio uraditi i pritom uzeo novac.

"Radi se o tragičnim greškama koje ćemo vidjeti za 15 dana. Eksperti koji su danas prisustvovali kažu da ćemo se sa krizom suočavati za 15 dana, sa ciframa o smrtnosti ne bih da licitiram. Molimo sve i kao Koordinaciono tijelo da smanje svoje socijalne komunikacije, da i novinarske presice radimo putem videolinka. Cilj je sačuvati ljekare", kazao je ministar sigurnosti. 

Radončić je kazao da će biti upućen prijedlog da se Državni zatvor koji je maltene spreman odlukom VM pretvori u privremeni izolatorij, da kasarne neke kao što je Grebak pretvorimo u izolatorij.

Govoreći o aktivnostima OS BiH, ministar sigurnosti je kazao da su ih izvijestili o broju šatora.

"Ostaje da MO BiH od Predsjedništva dobije odluku i da počne postavljati šatore. Još uvijek čekamo lokacije od ministarstava zdravstva pa da ih uputimo dalje prema VM pa prema Predsjedništvu BiH da bi OS BiH mogle početi postavljati šatore", kazao je Radončić dodavši da se radi o bolesti sa velikom smrtnosti. 

Kada su u pitanju migranti već smo poduzeli mjeru da se u Blažuju postavi trafostanica to je trenutno najveće žarište za širenje virusa, kazao je Radončić dodavši da se oni i danas slobodno kreću centrom grada.

"Mnogi od njih imaju rješenje moraju ih fizički natjerati da tamo budu i zabraniti im kretanje. Mi ćemo morati praviti šatorska naselja sa bodljikavom žicom da to čuvaju lokalne policije i da se ne mogu nikuda kretati. Očekujem da RS odustane od rigidnih stavova od toga da migranti ne mogu biti na području RS jer je cilj da se migranti što manje kreću", dodao je. 

Radončić je kazao da je Federalna vlada u nekim stvarima dobro reagirala, ali da su kasno shvatili kolika je opasnost pandemije.

On je kazao da neće prezati od donošenja mjera koje i "iritiraju" građane kako bi ih zaštitili, a jedna od mjera je zabrana ulaska u BiH sa ličnom kartom.

"Nema iluzija, virus je ušao u BiH i samo očekujemo u koliko jakom talasu će se dogoditi", kazao je ministar sigurnosti. 


(Patria)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.