21.3.2020. 14:30
0
"Epidemiološka situacija se nesumnjivo usložnjava i to je scenarij kako i svim drugim evropskim zemljama. Svi oni koji su bili na sastanku u Konjicu neka čekaju pozive službi"
Predsjednica Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, na današnjoj konferenciji za medije Kantonalnog štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani s obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu.

- Dvije ženske i jedna muška osoba srednjih godina su zaražene u Sarajevu - kazala je Pilav.

Dodala je da je "Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa u cijelom svijetu, a 11. marta, uprkos svim našim upozorenjima, u Konjicu je održan veliki skup sa 300 zvanica“.

- Epidemiološka situacija se nesumnjivo usložnjava i to je scenarij kako i svim drugim evropskim zemljama. Svi oni koji su bili na sastanku u Konjicu neka čekaju pozive službi, nema potrebe da sami zovu, već da ostanu u samoizolaciji. Mi ćemo pozvati bliže kontakte - kazala je Pilav.

Naglasila je da "testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno".

- Zlatno pravilo u potvrđivanju ovog oboljenja je da se testira po odgovorarajućim indikacijama, a to je kada se se pojave simptomi - visoka temperatura, akutni respiratnorni sintom, kratak dah - kazala je.

Istakla je da nema potrebe za panikom i brzim testiranjima.

Najavila je da će danas biti donesena mjera o zakonskoj kućnoj izolaciji za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevima. Ta mjera će značiti da cijele porodice moraju biti u kućnoj izolaciji, da bi na taj način spriječili transmisiju virusa u lokalnoj zajednici.

- Treba poštivati mjere preporučene izolacije i samoizolacije. Zadatak nam je da sada sačuvamo zdravstveni sistem i zdravstvene radnike od mogućnosti širenja koronavirusa. Ne sumnjam da će naši sugrađani biti naši partneri u toj borbi - kazala je Pilav.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da je kršenje mjera samoizolacije ravno pokušaju ubistva, te da svi oni koji krše samoizolaciju trebaju biti najoštrije kažnjeni.

- Ako neko krši samoizolaciju, za mene je to zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. To su tempirane virusne bombe jer zbog jedne osobe desetine mogu biti zaražene. Moramo poslati jasnu poruku da oni koji su dobili instrukciju o samoizolaciju moraju to poštovati, oni koje ne budu poštovali trebaju se najoštrije kazniti. Ovo više nije apel, nego naredba. Oni moraju da je poštuju - kazao je Jusko.

Istakao je da su potpuno netačne informacije da djeca nisu podložna zarazi i da virus nestaje na višim temperaturama. Pozvao je sve građane na samodisciplinu jer je to jedini način na koji se virus može staviti pod kontrolu.

Jusko je kazao kako je MUP KS vrši kontrolu svih objekata koji su dobili naredbu da ne rade zajedno s nadležnim inspekcijama, da li se takve odluke provode na terenu.

- U početku je bilo nekoliko izolovanih slučajeva da se neki ugositetelji nisu pridržavali te naredbe, ali se sada pridržavaju datih instrukcija i ne rade - kazao je Jusko.

Napomenuo da je prije tri dana donesena odluka da migranti budu sklonjeni s ulica.

- U prvih 48 sati pripadnici MUP-a su popunili migrantima kapacitete Ušivka i Blažuja. U ovom momentu nema tih kapaciteta, ali već početkom sljedeće sedmice će kapaciteti u Blažuju biti prošireni za oko 1.000 smještajnih jedinica i istog momenta ćemo popunjavati te kapacitete s migrantima koje nađemo na ulici - kazao je Jusko.

Apelirao je na građane da ako nemaju potrebe da vade dokumente da ne dolaze u MUP već da sačekaju da ovo krizno vrijeme prođe.

Premijer KS Mario Nenadić je naglasio da se moraju smanjiti svi kontakti, svaka vrsta socijalnih kontakata i strogo poštovati mjere.

- Vlada KS je u stalnom zasjedanju. Ubrzano su krenule sve vrste nabavki, ne treba da postoji strah za sredstava za analize, preglede... Naručena je i ima je dovoljno, i zaštitne i druge medicinske opreme, maski, odjela... Vlada KS će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o formiranju interventnog fonda. Ne fali ni novaca, ni opreme. Fali nam samo sada puno samodisciipline i poštivanje odluka. Molim građane da se pridržavaju datih preporuka - kazao je Nenadić.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.