24.3.2020. 12:38
0
Zenički 'Zenko' kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski
Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće "Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište - izjavio je za Fenu vlasnik tog preduzeća Fahrudin Čančar.

"Zenko“ je već dugo godina svojim uniformama, između ostalih, opremao i policiju, graničare, medicinare...Austrije, Švicarske, Njemačke te nekih drugih evropski zemalja, ali je pandemija koronavirusa zahtijevala da se preorjentišu u hodu te preostali materijal iskoriste za pomoć bh. narodu u borbi protiv koronavirusa.

-Ogromna je potražnja, a naši su kapaciteti pet do 6.000 maski dnevno. Do sada smo ih uspjeli sašiti oko 50.000, a imamo materijala za još oko 500.0000 komada, odnosno za desetak dana rada. Cijena materijala svakim danom raste, ali valjda će do tada prestati i potreba za našim maskama - nada se Čančar.

Ističe da su njihove maske višekratne, višeslojne te da ih je potrebno oprati prije upotrebe.

-Maske su pamučne, od materijala za potkošulje, majice, posteljinu...Sterilizirane su peglanjem, a mogu se prati na temperaturi do 90 stepeni Celzijusa te koristiti ih i više mjeseci. Izrađujemo jednoslojne, dvoslojne i troslojne, od čega i zavisi njihova cijena, a koja iznosi od 0,90 do 1,90 KM - kaže Čančar.

Navodi također da su dio svojih maski i donirali.

-Zovu nas iz Hercegovine, Sarajeva, Republike Srpske...Naravno, najviše smo ih plasirali posredstvom apoteka u Zenici i ZDK-u, ali i ministarstava. Nažalost, ne možemo odgovoriti svim zahtjevima iz drugih gradova - ističe on.

Preduzeće je, napominje, kao i druga bh. preduzeća suočeno s otežanim izvozom gotovih proizvoda.

-Poslali smo jedan kamion robe za Švicarsku, ali iskren da budem, ni ne znamo dokle je uspio doći. Valjda će uskoro stići na odredište - dodaje Čančar.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.