24.3.2020. 16:02
0
U Sarajevu izdato 110 naloga za samoizolaciju osobama vezanim za slučaj Igman Konjic
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo kazao je da još uvijek hiperbola nije krenula prema dole, još uvijek je pandemija u širenju.

“Ne možemo biti nimalo relaksirani. Jedna od ključnih poruka koju želim da pošaljem je da nema mjesta relaksaciji, moramo i dalje raditi na prevenciji našeg zdravlja. Ljudi  polako počinju da prepoznaju koja je ova opasnost i molim vas da istrajemo”, kazao je Nenadić.

On je istakao da Vlada KS ne smije ići ispod naredbi Federalnog kriznog štaba.

“Mi ne planiramo proširivati ovu odluku oko organizovanog prevoza za uposlenike u zdravstvu i policiji na način da ćemo i neke druge resore pokrivati s organizovanim prevozom. Puno je starih osoba do kojih treba doći putem civilne zaštite općina, volontera i pomoći im jer nisu u prilici da se kreću”, kazao je Nenadić.

Istakao je da je bila teška zadaća smjestiti migrante u prihvatne centre i skloniti ih sa ulica.

“Prebukirani su nam centri radimo na povećanju kapaciteta centara”, kazao je Nenadić. 

On je kazao da je sada prva zadaća Vlade, Kriznog štaba i nadležnih institucija nabavka medicinske i sanitetske opreme.

“Ne mogu reći hoće li to biti za tri pet ili sedam dana, ali ćemo osigurati sve ono što je potrošeno, radimo alternativne linije snadbijevanja. Ono što ne možemo brzo dobiti idemo u veću nabavku. Želim da uvjerim građane da su stvari pod kontrolom. Mi imamo službeno tri zaražene osobe u KS i mislim da je cilj da to tako ostane”, kazao je Nenadić. 

Premijer KS kazao je da je sistem jednostavan, nema puno kriznih štabova iako se čini da je to tako. 

“Odluke se donose na nivou Federacije, svi kantoni dužni su svaku od tih naredbi prilagoditi i to rade kantonalni štabovi. Svoje odluke spuštaju na općinske štabove, malo vanredni scenarij tako i u ovim kriznim vremenima se aktiviraju svi štabovi”, pojasnio je Nenadić.  

Nihada Glamoč, komandantica Štaba civilne zaštite KS kazala je da najviše pitanja ima oko zabrane kretanja mlađih 18 i starijih 65. 

“Ažuriramo spiskove kako bi se do svakog sugrađanina došlo se na adresu. Od danas počinje isporuka zaštitne opreme ustanovama i radnicima.

U toku dana izdajemo naredbu da se po svim haustorima krene sa dezinfekcijom u KS. Nalog za to će dobiti naši upravitelji i Ministarstvo prostornog uređenja”, kazala je Glamoč.

Ismir Jusko, ministar MUP KS kazao je da su dvije stvari aktuelne.

“Poštovanje instrukcija o samoizolaciji, u protekla 24 sata od 982 kontrolisanih njih 90 nije poštovalo izolaciju odnosno nije bilo na adresi. Apelujem na federalni nivo da donese uredbu da možemo postupati po njoj. Te osobe su direktna prijetnja za zdravlje građana. Iste osobe više puta nisu zatečene na adresi i mogu biti bilo gdje. Moramo uvesti jasne restrikcije za one koji ne poštuju samoizolaciju”, kazao je Jusko.

On je pojasnio da kada je u pitanju poštivanje policijskog sata apeluje na građane da se pridržavaju zabrane. 

“One koji drugi put zateknemo bit će pritvoreni u pritvorsku jedinicu. Nemojte da dođemo u situaciju da bude zloupotreba za dozvole. Kad primjetimo da neko zloupotrebljava te propusnice mi ćemo ukinuti dozvole ma o kome se radilo”, kazao je Jusko.

Istakao je da su sve restriktivne mjere u cilju spriječavanja scenarija iz Italije ili Španije. 

Aida Pitić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je da je dovoljna jedna osoba od koje za nekoliko dana možemo imati 200 zaraženih. 

“Kako se svi pitaju šta je sa obilježavanjem godišnjice preduzeća Igman iz Konjica mi smo izdali 110 rješenja za samoizolaciju osobama koje su bile u Konjicu ali i za njihove kontakte. Svaka osoba koja ima pozitivan epidemiološki podatak da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom i za njih je izdata naredba o samoizolaciji”, kazala je.

Rukavice nisu zamjena za čiste ruke, upozorila je Pitić, ističući da se povede računa o higijeni ruku.  

Ona je zamolila građane za strpljenje i za strogo poštivanje pravila jer je to jedini način da se zaštitimo. 

“Dugo se nećemo moći rukovati, zagrliti i poljubiti ali to je tako”, kazala je Pitić. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.