25.3.2020. 14:09
1
Aida Pilav uvjerava javnost i građane KS: Imamo solidan broj testova, počinjemo s masovnim testiranjem građana
Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je na današnjoj press konferenciji da su se u posljednjih 48 sati povećala epedemiološka žarišta sa otvorenih četiri pet klastera počevši od Konjica pa još dva masovna skupa koja su bila u proteklom periodu.

Novi klaster pojavio se nakon smrti 52-godišnje žene na Ilidži koja ja radila u firmi sa 23 uposlenih. Posljednjih 12 dana žena nije dolazila na posao, ali je firma ipak zatvorena, a svi uposleni su u samoizolaciji. 

Pilav je kazala da epidemiolozi rade na ovom klasteru te da će biti uzeti uzoci ovih klastera, kao i da se danas očekuju rezultati ranije uzetih uzoraka. Za sada su svi uposlenici kontaktirani od nadležnih službi, ali uzorci još nisu uzeti. 

Pilav tvrdi da imaju „solidan“ broj testova, te da nema hospitaliziranih pacijenata. 

„Očekujemo testove i u narednom periodu krećemo sa testiranjem kontakata, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija shodno tome se mijenja strategija testiranja“, kazala je Pilav. 

Pilav je kazala da se koordinirano radi sa MUP KS, tako da je napravljena priprema za praćenje ljudi u samoizolaciji.

Iako je Novinska agencija Patria poslala nekoliko pitanja vezano sa smrt 52-godišnje žene kojoj nije urađen test i pored svih simptoma koje je imala, odgovor nadležnih nismo dobili. 

Još uvijek je neodgovoreno pitanje da li je testirana kćerka preminule žene. Iako se pojavila informacija da je kćerka bila u Italiji, to nije tačno, ali epidemiolozi još uvijek nisu kontaktirali kćerku koja je živjela s majkom i provela protekle dane s njom.  

Mehmed Kulić, direktor JU Dom zdravlja kazao je da nije uspjela reanimacija pacijentice.

"Danas smo preduzeli mjere da ambulanta iz koje je krenulo bude zatvorena. Što se tiče samog slučaja, tretirana je nekoliko puta u Domu zdravlja imala je terapiju za respiratorne smetnje. U nekoliko navrata nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza", kazao je Kulić. 

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.