26.3.2020. 10:20
0
Deset pacijenata u banjalučkoj bolnici u vrlo teškom stanju, jedna osoba na respiratoru
FOTO: Ilustracija
Načelnica Klinike za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je sinoć da se ne prate savjeti na društvenim mrežama, već preporuke zvaničnih institucija u vezi s borbom protiv koronavirusa, čiji je cilj da se virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru.

Verhaz je izjavila je da je u Klinici trenutno 31 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih je desetak s teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru, penosi Avaz. Ona je navela da broj hospitaliziranih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju. 

Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija s kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljnjem funkcioniranju.

Ona je naglasila da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja osoba u izolaciji. 

- Cilj je - bolje spriječiti nego liječiti - naglasila je Verhaz.

Ona je istakla da kineski epidemiolozi imaju neprocjenjivo iskustvo, da su prošli kroz jedan pakao i najpozvaniji su da kažu kakve poteze treba povući. Specijalista infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC RS Snježana Ritan rekla je da se jedan pacijent u RS zaražen koronavirosm nalazi u teškom stanju te da su prognoze za njegov oporavak neizvjesne.

– Trenutno je na Odjelu virus potvrđen kod 21 pacijenta. Imamo 17 pacijenata u izolaciji, od toga je 14 u prostorijama naše klinike, a troje smo danas počeli da izmještamo na drugu lokaciju. Zbog povećanog priliva pacijenata jedan pacijent je na intenzivnoj njezi na respiratoru njegovo stanje je dosta kritično, a prognoze su neizvjesne, ostali pacijenti u posljednje vrijeme su s težom kliničkom slikom – izjavila je Ritan.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.