27.3.2020. 17:48
0
Milićević: Stiglo 20.000 testova, struka mora vertikalno napraviti koordinaciju
Jelka Milićević, zapovjednica federalnog štaba Vlade FBiH kazala je da su sve ranije donesene odluke o mjerama produžili i važit će i iza 31. marta.

„I dalje ostaju na snazi odredbe o tome da neki objekti i dalje ne rade. Također smo danas donijeli i jednu posebnu naredbu, a ona je vezana za lica koja se privremeno lišavaju slobode", kazala je Milićević.

Istakala je da rade u smanjenom kapacitetu.

„Želim iskazati i zahvalnost starim članovima Štaba, jest nas bilo puno, ali smo radili, na vrijeme smo  prepoznali krizu i vrlo smjelo i hrabro donijeli odluku. Tako smo omogućili zdravstvenim ustanovama da se pripreme“, kazala je Milićević.

Pojasnila je da se u prvoj odluci tražila nabavka 30.000 testera.

„Prvih 1.500 je došlo i podijeljeno je, a prije same sjednice Štaba danas u 14 sati preuzeto je još 20.000 tereta, a distribuirati će se prema odluci struke. Mi u Štabu moramo osigurati logistiku, a zdravstveni radnici kroz zavode moraju uraditi svoj dio posla oko raspodjele“, kazala je Milićević.

Komentirala je odluku o odluci 170.000 testova i odgovorila na pitanje zna li se ko će dobaviti ove testove.

„Na Štabu civilne zaštite mi samo donosimo odluku da se krene u javnu nabavku. Sljedeća fazu provodi FUCZ. Oni traže dobavljače i izvještavaju nas o tome“, kazala je Milićević, dodajući da zdravstvena struka po vertikali mora postaviti koordinaciju, i Štabu reći svoje potrebe.

Istakla je da se stječe dojam kako svi sve znamo.

„Mora se struka slušati kada je pitanje izrada strategije u borbi protiv koronavirusa“, dodala je Milićević, kazavši da je struka odlučila da se ide u masovnije testiranje čim se dobavlja 170.000 testova.

„Ono što sam ja tražila jeste je li tih 17.00 testova sukladno svim zahtjevima struke i odgovaraju li stanju u našim laboratorijima. Kada smo dobili od zavoda za javno zdravstvo da je to uredu, krenuli smo u nabavku“, dodala je Milićević.

Dotakla se i otkazima u Federaciji.

Po našim analizama to su mali obrtnici kojima smo mi zabranili raditi. Sa strahom to pratimo, ali to je realno. Sve službe za zapošljavanje ukoliko im budu nedostajala sredstava za naknade refundirat će Vlada FBiH, ali imat će i zdravstvenu zaštitu", kazala je Milićević.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.