30.3.2020. 14:09
0
Martinović pozvao na održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH koji, za sada, "nijemo" posmatra sve
Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović smatra da Parlament FBiH i u ovoj novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid 19) mora raditi i izvršavati svoj dio ustavnih obveza te da nema razloga da zakonodavna vlast ne funkcionira.

Naglasio je da je jedini preduvjet za rad zakonodavne vlasti u ovim uvjetima donijeti izmjene Poslovnika o radu u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

- Izmjene i dopune Poslovnika o radu omogućile bi neometana online zasjedanja, a samim time i donošenje vrlo važnih odluka koje će biti nužno usvojiti kako bismo se mogli nositi s izazovima krize koja je već nastupila - stava je.

Ocjenjujue da ukoluko u BiH mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, ne vidi niti jednog razloga zbog kojeg ne bi mogla zasjedati oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i donijeti izmjene i dopune svojih poslovnika.

- Na taj način bismo osigurali preduvjet za normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti, korištenjem informacijskog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju - pojasnio je.

Kako je naveo već u prošli petak obaviješteni su izaslanici u Domu naroda da očekuju sredinom ove sedmice sjednicu na kojoj će se  izvršiti izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

- Naš zajednički dogovor s predsjedateljem Zastupničkog doma bio je da se sjednica Zastupničkog doma održi u utorak 31. marta, a sjednica Doma naroda 1. aprila uz sve mjere epidemiološke zaštite. Što se nas tiče, u ovom trenutku čekamo reakciju Zastupničkog doma - dodao je Martinović.

Kaže i da samo izmijenjeni Poslovnici u oba doma Parlamenta i usklađena metodologija rada omogućavaju donošenje validnih odluka, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pozvao je predstavnike političkih stranaka u FBiH na donošenje razboritih odluka, te potpunu predanost poštivanju ustava i zakona koji su na snazi u ovoj zemlji, saopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.