30.3.2020. 17:03
0
"Mora se iz budžeta obezbijediti bar isplata minimalnih plata za one privredne subjekte kojima je sada zabranjen rad"
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović upozorava da je pogubna stagnacija privredne aktivnosti na duži period i za mnogo jače ekonomije od one u RS.

-Trenutno su najpogođenije uslužne djelatnosti i mali privrednici, koji svojim djelatnostima u najvećem broju slučajeva prehranjuju više porodica - istakao je Borenović navodeći da životi i zdravlje ljudi u ovom momentu jesu najbitniji, ali krajnje je vrijeme da se počne misliti i o životu nakon korone.

Kaže da je potrebno usvojiti mjere koje će omogućiti da privreda koliko-toliko funkcioniše.

-Nije dovoljno samo reći da pomoć neće dobiti oni koji otpuste radnike, potrebno je omogućiti da se firme održe i da do otpuštanja ne dođe. Mora se iz budžeta obezbijediti bar isplata minimalnih plata za one privredne subjekte kojima je sada zabranjen rad - ukazao je Borenović.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se drugačije poslože prioriteti i da se treba iznaći način da se održi sjednica državnog parlamenta.

-Pod hitno se mora donijeti mjera da se PDV plaća na kraju mjeseca, a za to se mora sastati parlament BiH. Takođe, institucije na svim nivoima vlasti moraju izvršiti preraspodjele u budžetima da se potrošački dio, koji se odnosi na kupovine službenih auta za sve institucije, osim zdravstvenih i Civilne zaštite, tople obroke, odvojen život i slične privilegije usmjere ka privrednom i zdravstvenom sektoru - kazao je Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

Lokalne zajednice, kao i republičke vlasti, moraju imati značajnu ulogu u ovom procesu, u smislu da svako iz svoje nadležnosti mora donijeti odluke o ukidanju osnovnog dijela za plaćanje komunalija, komunalnih taksi i naknada za one subjekte kojima je zabranjen rad.

-I to treba da se odnosi na period u kojem je rad onemogućen, ali primarno se u što skorijem roku moramo vratiti u normalne životne i privredne tokove, tako što oni koji ne spadaju u najugroženije kategorije, poštujući sve mjere zaštite, počnu da se vraćaju na posao i nastave svoje aktivnosti - ukazuje Borenović.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.