31.3.2020. 12:17
0
Primarni kontakti s preminulom pacijenticom još nisu testirani, Pilav bez detalja o klasterima
Četrdeset uposlenika JU Dom zdravlja KS medicinskog i drugog osoblja u samoizolaciji je nakon smrtnog slučaja pacijentice A.K. (52) na Ilidži koja je u više navrata pregledana u ambulanti Hrasnica i Domu zdravlja Ilidža, a nakon čije je smrti utvrđeno da je zaražena koronavirusom. Ambulanta Hrasnica je zatvorena do daljnjeg.

JU Dom zdravlja KS nakon ovog slučaja poduzeo je sve potrebne mjere kako bi se spriječilo eventualno širenje virusa. 

Kako je potvrdio Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS za NAP zgrada je dezinficirana, a utvrđeno je da je pacijentica bila u jednom krilu Doma zdravlja gdje je punkt Hitne pomoći. 

Reorganizacijom kadra iz drugih zdravstvenih ustanova funkcionisanje Doma zdravlja llidža odvija se bez problema.

S obzirom na veći broj kontakata u ovom klasteru nepoznato je da li su počela testiranja, a naročito primarnih kontakata sa preminulom pacijenticom. Svi izolovani su u kontaktu sa nadležnim epidemiološkim službama, ali do danas je nepoznato da li je iko testiran od uposlenika JU Dom zdravlja. 

Kada je riječ o članovima porodice preminule A.K. kod kćerke je potvrđen koronavirus, dok kod drugih članova porodice je negativan test. 

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS svakodnevno se obraća javnosti sa minimalnim informacijama o testiranim uzorcima i klasterima. Za sada je poznato da ih je u KS devet, a dva se vežu za Ilidžu. Potvrde sa KCUS-a o pozitivnim testovima na koronavirus uzoraka s Ilidže unose konfuziju u javnosti o kojem klasteru se radi. 

Tužilaštvo KS 25. marta po službenoj dužnosti formiralo je predmet u slučaju smrti A.K. 

„Vrše se provjere, a kada budemo imali informacije koje možemo podijeliti s javnošću to ćemo blagovremeno i uraditi“, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS .

Pitanja koja svakodnevno mediji šalju prema Kriznom štabu KS na čelu sa doktoricom Pilav najčešće su bez odgovora ili sa minimalnim informacijama. Pod zdravstvenim nadzorom u KS je jučer bilo 1.880 osoba, a zaraženih s današnjim danom u Sarajevu 23 uključujući jedan smrtni slučaj. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.