2.4.2020. 13:38
1
"One koje trebamo testirati a ne nađemo ih na adresi bit će procesuirani"
Mario Nenadić, premijer KS kazao je da je u KS ukupno testiranih 391, u zadnja 24 sata 70, a ukupno je u KS 33 zaraženih koronavirusom.

1.780 osoba je u samoizolaciji, a 1.745 sa isteklom samoizolacijom.

Vlada KS jutros je razmatrala pitanje zdravstva, te je konstatovano  da će početkom naredne sedmice stići zaštitna oprema, a najveći dio bit će naručen preko UNDP-a. 

"Što se tiče respiratora, bit će dopremljen još jedan kontigent respiratora u narednih 14 dana", kazao je Nenadić. 

On je kazao da je Vlada KS donijela jednu odluku s ciljem što ravnomjernije podjele tereta između privrede i radnika. Priprema se set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera.

Tako će onim poslodavcima koji nisu otpustili radnike, a kojimaje zabranjeno obavljanje djelatnosti biti uplaćeni troškovi za plaće za mart u iznosu do 406 KM po radniku. Ista mjera bit će i za mjesec april. 

"KS reaguje potpuno posebnom mjerom da lakše prežive ovaj period zaustavljanjem rada privrednih subjekata. Očekujemo ulazna rješenja Vlade FBiH nakon čega ćemo mi donositi mjere. Tražimo od svih poslodavaca da zadrže sve radnike na postojećim mjestima, molim radnike da ne potpisuju nikakve sporazume niti druge prekide radnih odnosa", kazao je Nenadić. 

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je na ukupan broj testiranih 10% potvrđenih slučajeva, ali da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. 

"Virus jeste u lokalnoj cirkulaciji. Radimo ubrzana testiranja, imamo dovoljan broj testova i u tim resursima ne oskudijevamo", kazala je Pilav. 

Pilav je istakla da jučer dvije osobe nisu bile na adresi a koje je mobilni tim trebao testirati.

"Ako to ne shvatimo ozbiljno sigurno ćemo imati narušenu epidemiološku situaciju. Ovaj slučaj će sigurno biti procesuiran. Poštujte pravila samoizolacije i odgovorno se ponašajte prema epidemiji koronavirusa koji je pandemijskog oblika na neki način zaustavio cijeli svijet", kazala je Pilav. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.