3.4.2020. 8:15
0
Vozači jedini stub odbrane ekonomije: Kad će i Hrvatska ukinuti policijske pratnje konvoja
Uslijed širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19 zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu. Tako su na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete sve aktivnosti da se iz mjera i ograničenja isključi međunarodni cestovni prijevoz robe, kako bi se snabdijevanjem na ovaj način robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije.

Iz tih razloga, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je apel, odnosno molbu Vladi Republike Hrvatske za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe, a uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prijevoz robe preko teritorije Republike Hrvatske, odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prijelaza između dviju zemalja.

U svom dopisu ministar Mitrović je informirao ministra mora, prometa i infrastructure Republike Hrvatske Olega Butkovića da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Zajednički prijedlog koji su pripremili Zajednički sekretarijat Prometne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e s ciljem olakšavanja prometa i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom, a u skladu sa tačkom 15. Komunikacije Evropske komisije od 23. 3. 2020. godine.

Vozači su jedini stub odbrane ekonomije u ovoj izuzetno teškoj situaciji, te im je potrebmo prije svega omogućiti dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima.

I ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini aktivno se uključio u rješavanje nastalih problema sa ciljem normalizacije stanja. 

Naime, zbog odluke Republike Hrvatske da i dalje organizira policijske pratnje i konvoje privrednici i prijevoznici iz Bosne i Hercegovine koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz robe su i dalje suočeni sa velikim zastojima i čekanjima, kao i prijevoznici iz drugih zemalja koji tranzitiraju Bosnu i Hercegovinu.
Podsjećamo, Srbija je jučer u potpunosti ukinula policijske pratnje I konvoje u međunarodnom prometu robe a nakon apela koji je uputio minister Mitrović.
 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.