9.4.2020. 13:10
0
"Evidentno je da je sunce izmamilo građane i da smo se opustili. Evidentno je da mnogi ne poštuju mjere"
Prema zadnjim podacima u Federaciji BiH testirano je do sada 4.453 građana, od toga imamo potvrđenih 475 potvrđenih slučajeva na koronavirus, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na redovnoj konferenciji za medije.

“Tokom protekla 24 sata urađeno je 415 testiranja što pokazuje da imamo preko 400 testova dnevno, a novih pozitivnih je 36. Sva testiranja koja se rade tokom dana možete pratiti na www.covid-19.ba”, dodao je Čerkez. 

Dodao je da do sada imamo 74 pacijenta na hospitalizaciji, a 7 pacijenata je na respiratorima. 

“Evidentno je da je sunce izmamilo građane i da smo se opustili. Evidentno je da mnogi ne poštuju mjere i zamolio bih da se vratimo poštivanju mjera da na bi pogoršali situaciju”.

Čerkez kaže da uopće nije vrijeme za opuštanje. 

“Potrebna je disciplina da bi mogli odgovoriti na potrebe građana”, zaključio je Čerkez.

Na navode da pojedini doktori u USK odbijaju se staviti na raspolaganje, Čerkez je kazao da je to jedan od oblika ugrožavanja zdravlja, ali napomenuo da nema takve podatke. 

Na pitanje o pouzdanosti testova, Čerkez je pojasnio da su testove nabavili iz Južne Koreje i da su testovi provjeravani. 

"Testovi su se pokazali pouzdanim", dodao je Čerkez.

Upitan zašto se ne rade obdukcije preminulih od virusa, Čerkez je rekao da se "patološke obdukcije rade u bolnicama, a sudske ako postoji sumnja u razlog smrti". 

"Obdukcije se mogu raditi vrlo jednostavno. Ne postoje posebne mjere, potrebno je da imamo opremu kao što su rukavice dvostruke za obdukciju, zaštitu za lice, odijelo. Nikakvih prepreka nema da bi se to uradilo", kaže Čerkez. 

Upitan je li zdravstveni sistem loš i neorganizovan da ne može nabaviti opremu za sudske vještake, kazao je da za nabavku medicinske opreme prvenstveno odgovoaraju menadžeri medicinskih ustanova. 

Na pitanje o nabavci lijekova za hronične bolesnike kojih nema na tržištu BiH Čerkez je odgovorio da fizička lica nemaju pravo nabavljati lijekove, a preporučio je građanima da se obrate apotekama. 

Upitan zbog čega je obdukcija doktora Šefika Pašagića zaobiđena, Čerkez je rekao da nije etički komentarisati, a da institucije naprave sve procedure i uviđaje, te da na osnovu toga donesu zaključak. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.