9.4.2020. 17:45
0
Novalić: Ako HDZ BiH ne potpiše nećemo dobiti novac MMF-a
Federalni premijer Fadil Novalić kazao je na današnjem media pool-u da je Vlada FBiH donijela jednu mjeru koja će pomoći da se prevaziđe kriza izazvana pandemijom koronavirusa vezana za ograničavanje marži na naftu.

„Sada smo marže ograničili na 0,25 KM. Sada ćemo najvjerovatnije čuti naftaše da je to miješanje u slobodno tržište. Takva primjedba nije opravdana. Od rata naovamo nikada se Federacija nije miješala, ali se nije ni našla u ovakvoj krizi. Naša obaveza je da naftaši usklade svoje cijene na svjetskom tržištu. Želimo stati kraj monopolu. Ne mogu se naftaši pozivati na cijenu u svijetu samo kad ona raste. U ovoj krizi neće biti niko ko će se obogatiti. Za provođenje mjere brinut će se inspekcije“, kazao je Novalić dodavši da je i Republika Srpska donijela istu mjeru. 

Na pitanje zašto se danas nije našao rebalans Budžeta na sjednici Vlade FBiH Novalić je kazao da se radi o obimnom poslu za šta treba puno vremena i usaglašavanje sa velikim brojem ministarstava. 

„I naći će se u utorak najdalje u srijedu na sjednici i on je neodvojivi dio stabilizacijskog zakona. Planiranim rebalansom budžeta bit će smanjene federalne plate“, kazao je Novalić.    

Na pitanje o raspodjeli novca od MMF-a Novalić je kazao da pravila o raspodjeli vrijede već 22 godine, i ne znam zašto bi se sad  mijenjali. 

„Umjesto sedam potpisa to bi bilo sad 17. Na HDZ-u je da potpiše ili ne potpiše. Ako ne bude potpisa nećemo dobiti sredstva od MMF-a“, kazao je Novalić.  

Na pitanje o zakonu koji treba biti usvojen, ali i kritikama na isti, Novalić je istakao da svake mjere mogu biti bolje, a mogu biti i lošije. 

„Mi smo napravili presjek uključujući sindikat, poslodavce, sve stranke vodeći računa šta su mogućnosti Federacije. Možda to nije dovoljno ali je to u skladu s mogućnostima FBiH“, pojasnio je premijer.  

Na pitanje šta će biti sa usklađivanjem penzija koje je trebalo biti u ovom mjesecu Novalić je kazao:

„Svi moramo shvatiti da smo u krizi, nema govora o smanjenju penzija, ne možemo ni govoriti o povećanju bilo kakvih davanja. Ukoliko bude imala kriza brzi ishod onda možemo govoriti o povećanju“, kazao je Novalić.

Trenutni broj otpuštenih je 15.000 radnika, s tim da se broj mijenja iz dana u dan.

„Mislim da će glavna poruka biti usvajanje zakona i da će kompanije odrediti svoju politiku poslovanja spram zakona kad on bude usvojen“, zaključio je premijer FBiH


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.