15.4.2020. 13:16
0
Radončić i Tegeltija: U Federaciji BiH hitno započeti rad na obdukcijama
U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTS) održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije u vezi sa funkcionisanjem sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 (korona) virusa u BiH.

Ministar Radončić i predsjednik Tegeltija razmijenili su informacije i razgovarali o više važnih tema vezanih za funkcionisanje i saradnju sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH za vrijeme pandemije, te zaključili sljedeće:

Sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

Saradnja između sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti.

Radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana potrebno je hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, u skladu sa inicijativom VSTV BiH.

Ministar sigurnosti BiH podržao je inicijativu VSTV BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje on-line suđenja u BiH.

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik VSTV BiH pozvali su vještake obducente u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji BiH shodno tužilačkim naredbama, smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

  1.  Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu sastanaka koji će sigurno u budućnosti unaprijediti saradnju između pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.