18.4.2020. 16:45
4
Dodik: Institucije BiH su najčešće bile protiv RS-a, a FBiH je gledala da zgrabi svu pomoć
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući na RTRS-u, govorio je o predstojećem Vaskrsu, borbi protiv koronavirusa, mjerama koje je RS do sada poduzela... Međutim, ni ovu priliku nije propustio, a da se ne okomi na državu BiH i njene institucije.

- Pokazalo se da RS može sasvim zasebno funkcionisati, a BiH je nama bila remetilački okvir - kazao je između ostalog Dodik.

Posebno je naglasio kako RS, u vrijeme koronavirusa, nije imala nikakve koristi od institucija BiH.

- Mi nismo mogli da računamo na institucije BiH. Najčešće, institucije BiH su bile protiv RS-a, kao što se moglo vidjeti kod pomoći Mađarske. Ja sam iskoristio priliku i poznanstvo sa Victorom Orbanom i zatražio sam da pomogne. On je reagovao nakon dva dana i rekao da dolazi pomoć. Njihova zvanična najava je bilka da dolaze u Banja Luku, a onda su ovi iz Sarajeva krenuli da napadaju tu vrstu priče, tako da naprosto Mađari, da ne bi došli u poziciju da moraju nešto objašnjavati na međunarodnom planu, spustili su se u Sarajevo i rekli: "Dobićete i vi pomoć, ali ovo donosimo u Banja Luku" i dovezli su to što su dovezli. S druge strane BiH se nama pokazala potpuno suvišno. Mi od nje nikakve koristi nismo imali - istakao je član Predsjedništva BiH.

Po njemu, nije samo BiH smetala RS-u, nego i FBiH.

- Kad smo tražili da se uvedu karantini, oni su kasnili 15 dana u FBiH i propuštali su ljude. Kada smo uvodili vanredno stanje, njihovi ljudi su to blokirali punih sedam, osam dana i onemogućili nas da djelujemo i radimo. Kada dobijete međunarodnu pomoć, onda se morate cjenkati o tome, mada je broj zaraženih koronavirusom u jednom trenutku bio identičan i u RS-u i u FBiH, ali oni su gledali sdamo kako će sebi zgrabit, a onda pričaju priče i šire vijesti kako je u RS-u ovakvo ili onakvo stanje. Ja ne želim da se upoređujem sa FBiH, ali vjerujem da je stanje u RS-u bolje nego u mnogim drugim organizovanim zemljama, a naravno ima boljih - kazao je Dodik, prenosi Oslobođenje. 

U njegovim izjavama nisu ostali pošteđeni ni međunarodni predstavnici u našoj zemlji, za koje je kazao kako su njihova nastojanja da se potakne unutrašnja saradnja u BiH dokaz da je BiH "okupirana zemlja".



(Lejla Trle) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.