23.4.2020. 11:57
0
Merkel: Pandemija koronavirusa tek je u počecima
Kancelarka Angela Merkel u četvrtak je zatražila od Nijemaca da pokažu ustrajnost i disciplinu u borbi protiv pandemije koronavirusa koja je "tek u počecima" i pozvala je na usvajanje većeg budžeta Evropske unije, koji bi podržao ekonomski oporavak u bloku.

Merkel je zabrinuta da bi Nijemci mogli ugroziti njene napore na društvenom distanciranju nakon što su se savezna i regionalne vlade usuglasile oko ponovnog otvaranja prodavnica u ovoj sedmici.

Njemačka je peti na svijetu po broj slučajeva COVID-19, iza Sjedinjenih Država, Španije, Italije i Francuske, ali ima značajno manji broj preminulih zahvaljujući ranim i obimnim testiranjima.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj povećao se za 2.352 na ukupno 148.046, pokazali su podaci Instituta Robert Koch za zarazne bolesti. Broj ljudi koji su se oporavili sada je viši od broja novozaraženih.

- Ove brojke me obavezuju da kažem da su ovi prelazni rezultati krhki. Mi stojimo na tankom ledu, najtanjem mogućem ledu - poručila je  Merkel Bundestagu, donjem domu  parlamenta.

- Još smo daleko od izlaska iz šume. Mi ne živimo u završnoj fazi pandemije, mi smo, zapravo, tek na početku - upozorila je njemačka čelnica.

Njemačko postepeno ublažavanje restriktivnih mjetra predviđa da pravila društvenog distanciranja ostanu na snazi do 3. maja. Škole će početi da se otvaraju od 4. maja, dok će prioritet imati učenici završne godine. Frizerski saloni također bi se mogli ponovo otvoriti nakon toga. Merkel i čelnici saveznih država ponovo će se sastati 30. aprila kako bi razmotrili novi kurs akcije nakon 3. maja.

- Ukoliko pokažemo najveću moguću ustrajnost i disciplinu na početku ove pandemije, bit ćemo u stanju da obnovimo ekonomski, društveni i javni život na brži i održiviji način - izjavila je Merkel.

Govoreći o odgovoru EU na ekonomske posljedice virusa, Merkel je kazala da pozivi iz nekih članica EU za zajedničko zaduživanje sa zajedničkim obavezama nisu pravi način odgovora.

- To bi bio veoma složen proces, koštao bi vremena i čak ne bi nikome pomogao u trenutnoj situaciji, jer nam trebaju instrumenti s brzim djelovanjem za bavljenje ovom krizom - kazala je ona, umjesto poziva na evropski paket ekonomske pomoći koji bi podržao ekonomski oporovak tokom predstojeće dvije godine.

- Naše današnje konsultacije neće biti posvećene dstaljima ili odlučivanju o obimu pomoći, ali jedna je stvar već jasna: U duhu solidarnosti, trebali bismo biti spremni, tokom limitiranog vremenskog perioda,da pružimo veoma diferencirane, što znači mnogo više, doprinose budžetu EU - izjavila je ona uoči videokonferencije s čelnicima EU tokom dana, prenosi Reuters.

 
 
(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.