27.4.2020. 19:45
0
U Blažuju ima mjesta za još 150 migranata
U migrantskim kampovima u FBiH nalazi se 6.275 registrovanih migranata, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria Dražen Rozić, koordinator IOM-a.

Od tog broja 3.477 smješteno je u kampovima na području Unsko-sanskog kantona, a u dva kampa u KS 2.798, dok je u centru Salakovac 80 migranata. U centru Ušivak nalaze se 903 migranta i popunjen je smještajni kapacitet, dok se u centru Blažuj nalazi 1.895 migranata. Rozić navodi da u ovom trenutku imaju kapacitet za smještaj 100 do 150 migranata.  

„Imamo i izolacijsku zonu u kojoj migranti provode 14 dana, jedino iz tog razloga je sporiji prihvat migranata jer je manji kapacitet te zone u kojoj borave. Protekle sedmice registrovan je ulazak 27 migranata u BiH“, kazao je Rozić dodavši da su prije dvije sedmice testirana tri migranta na koronavirus i da su bili negativni. 

Ističe dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS koji dovode migrante u centre i osiguravaju ih. 

Na pitanje da li migranti provaljuju ogradu i kroz nju izlaze i ulaze, Rozić je kazao da je to tačno i da je takva situacija bila i prije korone.

„Mi smo je deset puta popravljali, varili, lokalno stanovništvo je upozoravalo na to. Oni tako sebi skrate put, ali ne možemo tu ništa.“

Ministar MUP KS Ismir Jusko kazao je prošle sedmice da je zaustavljeno sklanjanje migranata sa sarajevskih ulica i privatnog smještaja zbog popunjenih kapaciteta centara. Dodatni problem je što u KS dolaze migranti u većim grupama iz Tuzle, ili istočne Bosne. 

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.