30.4.2020. 11:45
6
"Srebrena malina" za respiratore uplatila više od milion maraka PDV-a
Kompanija "FH Srebrena malina" uplatila je više od milion KM PDV-a na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdio je glasnogovornik Ratko Kovačević.

To znači da uvoznik, u ovom slučaju firma čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća, može preuzeti robu i uvesti je u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Respiratori se i dalje nalaze na sarajevskom aerodromu.

S obzirom na to da na robu nije postojala bankarska garancija špeditera, iznos od 1.078.878,87 KM je "FH Srebrena malina" položila direktno na račun UIO.

Ukupno 100 respiratora, od kojih je 80 stiglo prošle subote avionom iz Pekinga, plaćeno je 10,5 miliona KM. Još nije poznato kada će doći preostalih 20 aparata, no interesantan je i dio ugovora koji je portal Klix.ba jučer ekskluzivno objavio.

Ekskluzivno objavljujemo ugovor o nabavci respiratora: 10,5 miliona KM avansno uplaćeno "Srebrenoj malini"


Naime, u Članu 4. precizira se da je obaveza prodavca da respiratore isporuči do 15. aprila te se može zaključiti da preuzeta obaveza nije izvršena na vrijeme. Jasno je da, prema ugovoru, obaveza nije izvršena na vrijeme (stigli 25.4.) niti je stigla kompletna pošiljka.

Zanimljivo je i da je ugovor potpisan 3. aprila, a da je kompanija "Srebrena malina" tek prije tri dana dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.