4.5.2020. 11:44
0
Centralna banka kao porodična firma: Supruge Božića i Kuline šefice u CBBiH!
Predsjedništvo BiH imenovalo je nedavno tri nova člana Upravnog odbora Centralne banke, Radomira Božića, Dragana Kulinu i Danijelu Martinović.

Božić i Kulina imenovani su na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u UO Centralne banke prije skoro godinu dana, ali Sud BiH je njihovo imenovanje blokirao. Sada kada su imenovani daleko od očiju javnosti, po svemu sudeći na nekoj od telefonskih sjednica pitanje je da li su njih dvojica u sukobu interesa, a Centralna banka BiH kao da postaje porodična firma.

Naime supruge obojice imenovanih i Božića i Kuline rade u Centralnoj banci BiH. Obje i Verica Božić i Nada Kulina obavljaju rukovodeće pozicije, dakle jedna je šefica službe, a druga šefica odjeljenja.

I Božić i Kulina prijedlozi  su SNSD-a a trebaju da zamijene Trivu Marinkovića (PDP) i Ljubišu Vladušića (SDS).

Posebno je interesantno da Kulina, kako nam je potvrđeno iz CBBiH trenutno radi u Centralnoj banci, pa je nejasno kako je imenovan za člana UO CBBiH prije nego je riješio svoj status.

Kulina je prošle godine bio kandidat za glavnog revizora Republike Srpske, a njegova prijava na javni konkurs je prvobitno bila odbačena, jer nije imao državljanstvo BiH i RS, nego BiH i Federacije. Komisija je naknadno promijenila odluku i uzela i njegovu prijavu u razmatranje, ali je na kraju za glavnog revizora RS izabran Jovo Radukić. Kulina je takođe profesor na Ekonomskom fakultetu, a tokom konkursa za revizora naveo je da je zaposlen u Centralnoj banci BiH kao ekonomski istraživač – ekspert. Ranije je obavljao i dužnost glavnog internog revizora u Centralnoj banci.

Božić je ranije bio viceguverner Centrale banke BiH ispred Republike Srpske i profesor je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Božić je 2016. godine razriješen sa mjesta viceguvernera, ali je odlukom Suda BiH vraćen na to mjesto. Mandat mu je istekao u avgustu 2017. godine.

Inače, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prema strogim kriterijima po Zakonu o Centralnoj banci BiH bira članove UO.

Članovi mogu biti odstranjeni iz Odbora ukoliko krše pravilo currency boarda uspostavljeno ovim zakonom, koji je proglašen krivim za prestup za koji je bio, ili bi mogao biti, osuđen na kaznu zatvora bez mogućnosti plaćanja novčane kazne, koji je postao insolventan ili je bankrotirao i nije rehabilitiran ili koji je zbog lošeg ponašanja diskvalificiran ili suspendiran od strane nadležnih vlasti u obavljanju profesionalnih djelatnosti. 

„Nakon saznanja i prijedloga od strane većine članova Upravnog vijeća, svaki član Upravnog vijeća može biti smijenjen od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to ako osoba predložena da bude udaljena iz službe nije u stanju da vrši funkciju zbog tjelesne ili duševne bolesti koja traje više od jedne godine, osoba predložena da bude udaljena iz službe prisustvovala na manje od pola sastanaka Upravnog vijeća koji su održavani tokom posljednjih dvanaest mjeseci ili osoba predložena da bude udaljena iz službe sudjelovala u ozbiljnom kršenju Zakona ili ozbiljnom prekršaju na radnom mjestu, koji bitno šteti interesima Centralne banke“, navodi se u Zakonu.

Sukob interesa koji Božić i Kulina imaju zasigurno krši ugled i interese Centralne banke, posebno na međunarodnom polju.

Poznato je da prema Zakonu Centralna banka može sudjelovati u međunarodnim organizacijama koje rade na učvršćivanju finansijske i ekonomske stabilnosti kroz međunarodnu monetarnu saradnju te da kao zastupnik Bosne i Hercegovine, Centralna banka može preuzeti odgovornost i izvršiti transakcije u vezi sa sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama.

Da li će i sam MMF reagirati na ova imenovanja ostaje da se vidi.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.