15.5.2020. 9:23
7
Istraga ili nešto drugo: Ko je Fadilu Novaliću rekao da su ‘aparati svjetski vrh tehnologije i da se dva pacijenta mogu priključiti na mašinu'
Istraga oko nabavke respiratora kao da se razvodnjava. Najavljeni su najbolji tužioci u ovom slučaju, ali prođe skoro 10 dana i nemamo nikakvih konkretnih zaključaka od kako je Tužilaštvo BiH 7. maja preuzelo slučaj od Tužilaštva KS.
Postoji opravdan strah da se ovakvom istragom skreće pažnja javnosti, ali da efekta neće biti! 

Najvažnije pitanje koje javnost postavlja je još neodgovoreno, ko je dao naredbu koje mašine da se kupe. Neko je to morao uraditi. 100 respiratora, naručioca Srebrene maline i dobavljača Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), koji su ovih dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vještačeni i izvještačeni kao neupotrebljivi, prema informacijama su bez specifikacije.

Da je stručno lice radilo specifikaciju, mi danas ne bi imali neupotrebljive respiratore, ali u konačnici neko ipak jeste? Može li neko zamisliti scenarij u kojem su nam ne daj Bože zatrebali ti dobavljeni respiratori.

Tehnička specifikacija je dokument od 10 i više stranica. Tehničku specifikaciju za respirator može uraditi samo specijalista anesteziolog. Niko drugi. Ovdje najverovatnije niko nije pravio specifikaciju, što se čini nevjerovatnim. Jer sumnjamo da je Fikret Hodžić i znao šta je respirator, a ne da je sačinio specifikaciju sam.

FUCZ dobija ponudu Srebrene maline početkom aprila za nabavku respiratora i ekspresno, samo dan poslije, donose odluku o pokretanju nabavke tzv. respiratora. 

U normalnim okolnostima to nije moguće. Istraga je do sada morala rezultirati tim saznanjima ko je premijeru Fadilu Novaliću rekao da su ‘aparati svjetski vrh tehnologije i ko mu je rekao da se mogu dva pacijenta priključiti na mašinu’. 


(Patria)
7
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.