15.5.2020. 15:37
0
I Borjani Krišto nema ništa sporno u misi za Blajburg: Orkestrirani napad na kardinala Puljića je vrijeđanje vjerskih obreda
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je na današnjoj sjednici tog doma uputila pitanje zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjelice BiH Dževadu Mahmutoviću u vezi sa situacijom nastalom zbog najava održavanja mise za žrtve Bleiburga sutra u Sarajevu.

Pitala je šta je to Ministarstvo poduzelo i šta namjerava poduzeti u vezi „organiziranog napada na vjerska prava i slobode, ljudska prava uzoritog kardilana Vinka Puljića kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH, jer ovim  napadima došlo je do kršenja odredbi Evropske konvecije za ljudska prava, odredbi Ustava BiH i odredbi temeljnog ugovora između Svete stolice i BiH“.

- Na žalost, svjedoci smo ovih dana neprimjerenih i zlonamjernih napada na uzoritog kardinala Vinka Puljića kao i na Katoličku crkvu u BiH zbog svete mise koja bi se u Katedrali u Sarajevu trebala održati u spomen na nevine žrve bleiburgrške tragedije. Ovaj orkestrirani napad na kardinala Puljića i pokušaj da se sveta misa za nevine bleigburške žrtve prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva, zapravo je ništa drugo doli vrijeđanje vjerskih obreda, ograničavanje slobode vjeroispovjesti u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike, narušavanje temeljnih ljudskih sloboda, pa samim time i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve - navela je, između ostalog, Krišto.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjelice BiH Dževad Mahmutović je odgovorio da su u tom ministarstvu, postupajući u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravima crkava i vjerskih zajednica u BiH, zatražili informaciju od nadbiskupa vrhbosanskog o tome šta se priprema, ko je organizator i sve što je u vezi sa održavanjem ove najavljene mise.

Mahmutović kaže da u informaciji koju potpisuje kardinal Puljić stoji da se misa organizuje za žrtve križnog puta koje su bez suda pobijene i strašno masakrirane. Misa će, zbog stanja sa koronavirusom, biti služena u Katedrali u Sarajevu bez prisustva vjernika.

Kako je naveo, u dostavljenom materijalu kardinal je istaknuo da se digla politička i medijska hajka, naročito od članova Predsjedništva.

- Ovakva hajka je, prema mišljenju kardinala stvorila klimu netrpeljivosti, gdje je ugrožen njegov život i tolikih katolika, kako kaže. U informaciji kardinala Puljića stoji da oni ne mogu raditi na smirivanju ovih tenzija, jer nemamo medije koji jednakopravno vrednuju argumente - kazao je Mahmutović.

Po njegovim riječima, kardinal Puljić se ogradio od nastale klime, a kako kaže, o svemu je upoznao i Svetu stolicu.

- Želim vas podsjetiti da prema našem Zakonu o slobodi vjere, pored ovih argumentiranih činjenica koje ovdje iznosi kardinal Puljić, u zakonu stoji da crkve i vjerske zajednice ne smiju djelovati svojim sadržajem i načinom obavljanja vjerskih obreda i drugih očitovanja vjere, koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu, ali i na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih - naveo je Mahmutović.

Na žalost, dodao je on, prema istom ovom zakonu, ovo Ministarstvo nema nikakvih mogućnosti da djeluje, niti zbog ugrožavanja prava i slobode organizatora mise, niti zbog ugrožavanja prava i sloboda drugih koja su očito ugrožena.

- Zbog svega ovoga, ali i nemogućnosti da išta drugo poduzmemo, obavijestili smo Ministarstvo sigurnosti o ovim navodima i zatražili da poduzmu mjere iz njihove nadležnosti - kazao je Mahmutović.

Krišto se zahvalila na odgovoru kojim, kako je navela, nije zadovoljna, te je zatražila da joj se  dostavi odgovor u pisanom obliku.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.