16.5.2020. 8:20
2
Danas će biti održana Bleiburška misa u Sarajevu, uprkos oštrim reakcijama javnosti
Bleiburška misa biće održana danas u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Vrhbosanske nadbiskupije misi će prisustvovati 20 osoba i sveštenici uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera. Javnost je zgrožena ovakvim ponašanjem i organizacijom.

Oštre reakcije javnosti, političara i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini uslijedile su na najavu održavanja mise. Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini održat će komemorativni skup, kako je navedeno, “žrtvama zločinačkog terora u Sarajevu 1941-1945.”

Iz programa obilježavanja 75. godišnjice Bleiburga i organizacije mise u Sarajevu vidljivo je da je niz manifestacija organiziran u skaldu sa Zakonom o blagdanima, spomenicima i neradnim danima R Hrvatske što je poražavajuće, jer ne mogu se hrvatski zakoni provoditi u BiH.

Pokrovitelji komemoracije su Hrvatski sabor i Hrvatski narodni sabor BiH! Istaknuto je da će misu predvoditi Vinko Puljić, a Hrvatska radiotelevizija i radiotelevizija Herceg-Bosne kao i Hrvatski katolički radio direktno će prenositi skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedrale u Sarajevu.

Podsjećamo, Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su  jučer predložili poslanici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut izazvala je buru na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon rasprave zastupnici su uvrstili ovu tačku u dnevni red. Od 39 prisutnig za je bilo 26 protiv 7 i suzdržanih 6. Zbog činjenice da je sjednica prekinuta nije se izjašnjavalo o ovoj Rezoluciji. 

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo.


(Patria) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.