16.5.2020. 14:53
0
Delegacija HNS-a odala počast svim žrtvama stradalim na Bleiburgu
Obilježavajući 75. godišnjicu Križnog puta delegacija HNS-a predvođena Draganom Čovićem danas je u Mostaru, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo cvijeće i uz upaljene svijeće i molitvu, odalo počast svakoj nevinoj žrtvi stradaloj u Bleiburgu.

Ovogodišnje obilježavanje Blajburgše tragedije, s obzirom na pandemiju koronavirusa održano je s posebnim programom.

Nije organizirana središnja komemoracija, organizirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Blajburgu, na zagrebačkom Mirogoju i u Mostaru te sv. misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

-Zbog čitave atmosfere koji su svi oni koji historiju žele doživjeti na jedan drugačiji način i 75 godina nakon ovih užasnih događanja i stradanja desetaka hiljada nevinih ljudi bez bilo kakve presude, danas će se služiti mise u svakom dijelu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. To je odgovor svima onima koji bi željeli utkati neku novu dimenziju života, imati jedno novo razočarenje prilikama, a posebno evo kod nas u Bosni i Hercegovini - kazao je danas Čović.

-Drago mi je da smo mi danas ovdje mogli zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svih nevino stradalih. Da vrlo jasno poručimo kako u Bosni i Hercegovini nikad neće biti mjesta za jednoumlje, za razmišljanje, da je ta povijest bez obzira govorili mi o ratu 41.,-45. ili 91.,- 95. ili nekom drugom povijesnom vremenu, bilo ih jako mnogo u Bosni i Hercegovini, ona pripada i hrvatskom narodu kao kostitutivnom narodu, kao i Bošnjacima i Srbima i svim drugima koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu. Ove salve izričaja ili uvjerovanja u neke antifašističke misli, ja vjerujem da će dovoljno biti mudriji koji će to znati na jedan prihvatljiv način definirati, što to upravo znači - poručio je Čović.

-S te strane smo u ime Hrvatskog narodnog sabora, ja osobno, u ime Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, kako je to Ustav Bosne i Hercegovine definirao, postali jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini i našem uzoritom Kardinalu Vinku Puljiću, naglasio je Čović.

-Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto prijepora. Svaki zločin, ko god da ga je napravio, je zločin. Ne možete ga dopisivati bilo kome, bez obzira kada se u povijesti dogodio. Kao i svaka žrtva, je žrtva. Bez obzira o kome se radi. To je moj osobni izričaj i svih nas koji smo došli danas da se pomolimo za ove nevine žrtve, poručio je predsjednik Čović.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.