18.5.2020. 18:59
0
Tegeltija: Do sada dogovoreno više od 700 miliona eura pomoći
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je za Radio Republike Srpske da je u borbi protiv virusa korona do sada dogovoreno 630 miliona eura kreditnih sredstava za pomoć entitetima i 80 miliona eura grant sredstava.

"Napravili smo odličan posao. Riječ je o 700 miliona eura koja će do kraja juna biti opertivna za entitete i Brčko distrikt", rekao je Tegeltija.

On je naglasio da su razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom bili dobri zato što se ušlo u priču o kreditu od 165 miliona eura, a završena je sa 330 miliona eura.

"Nažalost, upali smo u tragičnu priču raspodjele novca među entitetima, a dodala se i raspodjela unutar Federacije BiH, odnosno između Vlade FBiH i kantona. Pokazali smo tako sebičnost, jer smo Distriktu Brčko prepolovili sredstva sa dva na jedan odsto, Republika Srpska je sa 49 odsto došla na 38 odsto i sada je situacija da imamo novac na računu Centralne banke i teku kamate. Nerazjašnjeni odnosi hrvatskih i bošnjačkih ministara su preslikavanje odnosa iz FBiH i žao mi je što smo blokirani - dodao je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da još ne postoji spremnost da sredstva budu raspodijeljena.

Dodao je da ne može da razumije da li u Centralnoj banci postoji strah ili je u pitanju opstrukcija, ali još ne postoji spremnost da sredstva budu raspodijeljena.


(Patria)

Tegeltija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.