19.5.2020. 21:44
10
"Nisam tražila da se prekršajno sankcionišu učesnici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna"
Nakon što je Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS-a u okviru zastupničkih pitanja i inicijativa zatražila da odgovorni za očuvanje javnog reda i mira na osnovu slika identifikuju i kazne sve osobe koje su se prije dva dana okupile u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga, uslijedio je niz reakcija.

Iz tog razloga javnosti se ponovo obratila Ćosović-Hajdarević i pojasnila šta je mislila pod tom inicijativom.

Njenu izjavu prenosimo u cjelosti: 


Jučer je moja inicijativa, nadam se ne zlonamjerno, pogrešno interpretirana i prenesena u medijima. Radi toga, imam potrebu javnosti obrazložiti šta i iz kojeg razloga sam inicirala.

Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcionišu učesnici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna. 
Tražila sam i od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio Kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja i da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje.
Odgovor sam dobila od Ministra saobraćaja nažalost da nisu imali saglasnost.

To sam tražila kao majka troje djece, čija su djeca preko 2 mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi štabova u vezi sa istim, to sam tražila kao kćerka koja nije vidjela svoje roditelje sedmicama iz istih razloga, to sam tražila kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije i uvođenja mjera istih strogo pridržavala, a u konačnici to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj sa organizacijom i učestvovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobivali ogromne kazne. 
Jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge, tolerisati.

Evo da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i Vas ko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša odgovarati za isto, a veliki broj učesnika nije imao maske niti se pridržavao naredbi. 

Pitam se da li ove mjere /zabrane važe za sve građane u KS isto? 

I na kraju želim naglasiti da ova inicijativa i pitanja u vezi sa istom, aposolutno nemaju nikakvu poveznicu sa motivima tog okupljanja, nego isključivo sa razlozima koje sam navela u ovom tekstu, ali i tekstu same inicijative.


Postoji stenogram kao i video zapis koji mogu dokazati isto. 






(Lejla Trle) 

 
10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.