19.5.2020. 22:26
0
Narodna skupština RS u srijedu ukida vanredno stanje
Narodna skupština RS sutra bi trebalo da ukine vanredno stanje, a uskoro i policijski čas, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Posebna 13. sjednica bit će održana u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske, zbog nemogućnosti da se u prostorijama Narodne skupštine ispoštuju sve mjere propisane zbog virusa korona.

Ukidanje vanrednog stanja postepeno je popuštanje mjera donesenih zbog virusa korona, rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović, ali to ne znači da se automatski vraćamo u stanje prije pandemije. Policijski čas bi, kaže, trebalo da bude ukinut uskoro nakon ukidanja vanrednog stanja.

"Stekli su se uslovi da se ukine vanredno stanje i neko vrijeme će se funkcionisati na nivou vanredne situacije. To će opet značiti da postoji neki drugačiji režim funkcionisanja u odnosu na ono apsolutno normalno stanje, ali u svakom slučaju biće promjena u odnosu na sad", navela je Cvijanović.

Vanredno stanje omogućilo je nesmetano funkcionisanje sistema u RS, prije svega njegovog zakonodavnog dijela, što pokazuje i 19 donesenih uredbi, zakonskih izmjena i dopuna koje se odnose na osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, održavanje i završetak nastave, odredbe vezane za sudski postupak, zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu, zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, formiranje fondova, ali i odredbe koje treba da pomognu privredi ugroženoj virusom korona.

"Očekujem konstruktivnu raspravu i da se bez problema ukine vanredno stanje", rekla je predsjednica Republike Srpske. Optužbe da je prekršen Ustav i da je zloupotrijebila svoju poziciju negira, jer je, kaže, za svaku odluku konsultovala veliki broj stručnih ljudi od Vlade do predsjednika Narodne skupštine.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.