22.5.2020. 12:56
0
"Na ukidanje ove mjere se trebalo sačekati do kraja mjeseca. Nećemo više moći kontrolisati rizik i unos virusa u BiH"
Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva i član Kriznog štaba kazao je da je epidemiološka situacija u FBiH stabilna sa 95 aktivnih slučajeva.

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 632 uzorka od čega su 2 pozitivna.

"Novi slučajevi su iz ZDK. Do sada je u FBiH 33.273 testiranih, virus je potvrđen kod 10.013 osoba. Od 17 osoba u bolnici nijedan nije na respiratoru, 881 oporavljeni pacijent", kazao je.

On je kazao ukidanje obavezne mjere samoizolacije od 14 dana nije bio prijedlog Krizog štaba već odluka Federalnog štaba civilne zaštite.

"Krizni stožer nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku. Mišljenja smo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca i mi mjere predlažemo svakih 14 dana nakon analize. S obzirom da se očekuje veliki priliv građana posebno zbog praznika nećemo moći kontrolisati rizik i unos virusa u BiH. Mi razumijemo sve građane i podržavamo njihovu želju da se vide za praznike, ali se svi moraju pridržavati mjera zaštite. Sada je odgovornost na građanima. Jasno nam je da je situacija stabilna u ovom trenutku ali zbog količine rizika pozivamo da građani postupaju po preporukama", kazao je Čerkez.

Na pitanje Novinske agencije Patria šta je potrebno da se proglasi kraj pandemije Čerkez je kazao da smo jako daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije.

"Mi možemo proglasiti i epidemiju unutar BiH. Jako je bitno reći da će se proglasiti kraj kada to proglasi WHO da nema nikakve opasnosti za javno zdravlje stanovnika. U ovom trenutku je jako veliki broj zemalja aktivan. Evo primjer Švedske sa 35.000 oboljelih, Italija sa 60.000 oboljelih. Situacija je nestabilna. Imamo veću prisutnost virusa sada nego u januaru. U ovom trenutku sve mjere koje smatramo da su epidemiološki opravdane mi ih predlažemo i molimo građane da se pridržavaju", kazao je Čerkez. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.